Selasa, 27 Disember 2011

Keretaku : NAL 67


Baru-baru ini, kereta Persona 'kelabu tahi anjing' ku telah mencapai 66,666 km. Setelah memiliki pada 11 September 2009, telah berusia 2 tahun 3  bulan. Jadi, aku telah memandu kira-kira 88 km sehari ! secara purata. Wow!

Sebelum kereta ini, aku memandu Peugeot 406 berwarna ungu selama 5 tahun.  Abahku membelikan ku kereta isu secara lelong demi memiliki nombor plat NAL 67.

Sebagai cikgu tuisyen, aku punyai tugasan merata tempat di sekitar Lembah Klang ini. Paling jauh ialah di Ampang. Alhamdulillah, setakat ini, kereta Persona ku tidak manyusahkan. Malah sangat berjasa. Aku menservisnya setiap 3 bulan sekali bersama mekanik 'diraja' Firuz di Sungai Buloh.

Aku membayarnya RM510 setiap bulan. Pinjaman 'hire-purchase' selama 9 tahun. Lama lagi tu.

Paling jauh ku membawanya adalah ke kampung halamanku di Pasir Mas, Kelantan, 2 bulan lepas. Kini adikku Aff juga membeli Persona, yang versi baru lagi.

Aku sememangnya meminati warna hitam, tapi sengaja ku pilih warna 'kelabu tahi anjing ini' kerana, aku ingin memilih warna hitam untuk kereta 'seterusnya'. Haha.

Kereta idamanku sejak remaja adalah BMW. Tapi sekarang ini kau lebih meminati Mazda 6. Kerana ia lebih ringkas tapi elegan.

Buat masa ini, aku agak gembira dengan Personaku. Aku bukanlah peminat kereta, asal boleh bawa dari poin A ke B sudah mencukupi. Isteriku Ija menggunakan Kelisa, hadiah dari ibubapanya. Kami berasa bertuah kerana dibantu oleh ibubapa kami sendiri. Terimakasih.

Jumaat, 16 Disember 2011

Samsung Young


Ahad lepas aku ada membelikan ibunda tercintaku henfon Samsung Young yang bernilai RM499. Ibuku bukan seorang ‘technology-savvy’ seperti abahku. Dia tidakisah memakai Nokia kecil, asalkan boleh buat panggilan dan sms. Tapi kali ni dia memerlukan henfon yang mempunyai system Android, dimana ia boleh memuaturun aplikasi ‘Whats App’, justeru membolehkan dia ber sms secara ‘percuma’ dengan adik ku yang bertugas di Lebanon. Sungguh murni dan ‘cute’ alasan itu hehe.

Aku pula bukan untuk bermegah kerana membelikannya, tapi lebih kepada bersyukur kerana dapat membantunya menunaikan hajatnya. Semoga ini menjadi permulaan kepadaku. Ibuku sudah bersusah-payah membantuku menguruskan perkahwinanku, dan anggaplah ini cenderamata sempena meraikan perkahwinanku.

Semestinya, kita takkan dapat membalas jasa ibu bapa kita sehingga akhir hayat. Ini mungkin klise tapi benar. Sejak isteriku mengandung 2 bulan, baru aku paham, ‘we pay it forward’. Segala jasa, pengorbanan dan tunjuk-ajar mereka harus disalurkan dengan sebaiknya kepada anak-anak kita pula, insyallah.

Sejak berkahwin ini juga, aku ingin lebih berbakti kepada ibubapa ku. Wang ringgit mungkin terhad, walaupun aku sedang berusaha kuat untuk menaikkan taraf hidupku, tapi kita masih boleh menghabiskan masa bersama mereka. Aku dan isteri cuba untuk bersama mereka sekurang-kurangnya sekali seminggu. Kami mungkin bernasibaik kerana ibubapa kami hanya tinggal selang 20 minit jauh perjalanan dari rumah kami.

Doa dan restu mereka itu yang paling penting. Ini adalah perkara yang harus kita titik beratkan selalu. Insyallah.

Ibuku sedang minum Kopi Pagi, berlatarbelakangkan aku bersama isteri ketika selesai akad nikah

Jumaat, 9 Disember 2011

Hanzalah dah pandai berjalan

Klik sini

Berita ini mungkin trivial untuk orang lain. Tapi bagiku, ini sungguh membanggakan. Walaupun agak lambat, ie umur 14 bulan baru boleh berjalan, tapi kami sekeluarga suka tengok dia berjalan ‘kengkang’.

Aku memanggilnya ‘gubbouy’, kerana dia sentiasa cool, senyap dan tidak banyak merengek dalam kebanyakkan situasi. Masa dia dilahirkan pun, dia tidak menangis seperti bayi lain, hanya matanya terkebil-kebil melihar sekitar. Mungkin juga ada DNA ayahnya Khalis yang juga cool gitu.

Aku tinggal serumah dengannya setahun, tapi sejak berkahwin 2 bulan lepas, kami jarang berjumpa. Tapi dia tetap girang apabila bertemu. Senyum sehabisnya dan meminta didukung. Kalau aku mendukungnya, aku suka berbual-bual ‘macam dia paham’. Dia pula seolah ‘mendengar macam paham’. Mungkin ‘bond’ datang dari situ kot.

Mungkin juga naluri ke’abah’an aku sejak 2 3 menjak ni semakin kuat kerana isteriku Ija disahkan mengandung 2 bulan. INsyallah , dengan kuasa Tuhan, tarikh jangkaan 4 Julai tahun depan. Walaupun ‘agak cepat’, tapi bakata Abahku ‘Nal dah due dah pun. Masa Abah umur Nal, abah dah ada 4 orang anak’, katanya ‘berlagak’. Hah.

Insyallah Hanzalah akan punyai sepupu sebelah ibu yang pertama. Yang sebelah ayah dah ramai dah. 2 pupu pun ramai giler. Teringat aku seminggu sebelum bernikah, aku ada bertanya pada Hanzo, adakah dia mahu sepupu tahun depan, dia memandangku lalu tersenyum girang, dan aku menganggap jawapannya ya, dan berjanji padanya.

Selepas ini, langkah Hanzo makin panjang. Takisah mana pun dia pergi, dia tetap ‘gubbouy’ yang ku kenali, sejak dilahirkan.


Sabtu, 3 Disember 2011

Dari zainalzulia.com ke sajakiri.com ke pulauilmu.com.my

Alhamdulillah, kini aku mengurus ketiga-tiga portfolio : personal (zainalzulia.com), Yin dan Yang ku (sajakiri.com dan pulauilmu.com.my). Semacam penswataan gitu. Aku akan cuba 'update' sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk setiap blog. Banyak kerja, tapi aku seronok dan teruja melakukannya.


PulauIlmu.com.my ini adalah projek terkini, setelah aku menjadi pemilik bersama Pusat Tuisyen Pulau Ilmu, bersama Saufi dan Azizul. Akan ku tukar laman addmathtutor.com menjadi PulauIlmu.com.my dengan bantuan Cpol, insyallah. Jadi cukup-cukuplah berbicara tentang karier dan projek di blog ini. Blog ini khas bercerita tentang personal, famili, sahabat atau apa saja yang terlintas di hati.

Aku akui, sejak berkahwini ini, aku lebih tersusun, bukan kerana mahu pada mulanya, tapi lebih kerana memenuhi praktikaliti hidup. Menjadi ketua keluarga membuatkanku melihat dari perspektif yang  berbeza, ada anjakan paradigma di situ. Ia juga melatih aku untuk menjadi lebih berdisplin tapi harus ada ruang untuk berkreatif, kepada Yin & Yang ku, Sajakiri dan Pulau Ilmi, insyallah.

Tabiat menulis syukur sebelum tidur masih menjadi ritual ku. Apa yang aku dapati faedahnya, bukan sahaja kita akan menjadi lebih gembira dan murah rezeki, tapi kita juga akan menjadi lebih rendah diri, kerana sukar menjadi sombong/arogan tapi berterimakasih.

Apa yang aku belajar juga, displin adalah segala-galanya. Bakata Jim Collin's dalam buku terbarunya 'Great by Choice":

 The signature of mediocrity is not the inability to change, it’s chronic inconsistency.

Dalam Islam juga ia disebut istiqamah, buat sikit-sikit tapi konsisten jauh lebih baik dari buat banyak-banyak tapi jarang-jarang.



Isnin, 28 November 2011

Pelangi 2.0

Alhamdulillah. Jumaat minggu lepas kami baru sudah rakam vokal untuk lagu Pelangi 2.0 dengan Muhsin di Rafikonsep, TTDI KL. Patrick Gan, arenjer untuk lagu ini, juga baru pos CD 'wav file' ke rumahku. Umpama segala bahan masakan sudah sedia, hanya tinggal untuk dimasukkan ke kuali, dan dimasak sebaik mungkin, sebelum diserahkan pada JD untuk tujuan 'mixing.'

Sedar tak sedar, sudah 5 lagu telah dirakam oleh Muhsin;-

  • Sesuatu (May 2010)
  • Tinggal Rangka (May 2010)
  • Bidadari (Feb 2011)
  • Surihani (May 2011)
  • Pelangi (Nov 2011)
Kini lengkaplah untuk Sajakiri mengeluarkan Ep sendiri. Yeay!

Perjalanan masih jauh. Dari segi anggota tetap, selain aku dan Muhsin, ada 2 anggota baru yang komited dan berminat menyertai Sajakiri Band; pasangan suamisteri Dede sebagai pemain bass, dan isterinya Salfani sebagai keybordist. Hanya pemain dram belum 'confirm'.

Kami jamming seminggu sekali di studio Bluesbred, di Damansara Utama, selama sejam setengah.


Single pertama : Pelangi 2.0



Berbanding Surihani, aku lebih selesa mempromosikan Pelangi, kerana ia lebih mencerminkan semangat dan tujuan kami. Surihani lebih kepada 'single kedua' selepas Pelangi. Kami akan mempromosikan lagu Pelangi di media-media sebaik saja ia siap. Doakan kejayaan kami.

Kami juga ingin mencari sesiapa yang boleh desain 'artwork' untuk Sajakiri Ep 2.0 ini. Dan mungkin tidak 'print' banyak sangat, bergantung kepada permintaan. Edisi terhad.

Secara keseluruhan, Ep2.0 ini lebih 'emo' bebanding TuLanG 2.0, dimana ia lebih rock. Insyallah tahun depan aku ingin membawa kembali 'muzikeras' ke Sajakiri. Sungguh teruja!


Khamis, 24 November 2011

SajakirInterview

Last week, I bought Zoom H1 Recorder with accessories, and Korg Metronome from Ck Music. As for Zoom H1, I waited the product for several weeks, as it was ran out of stock, due to its popularity. People loves it, especially musician, as it is simple and handy, yet stylish and functioned well, with affordable price of RM300++.

As for Korg Metronome, I intend to use for jamming session. I will plugged it into PA system, and all band member hear it. Not just a drummer with a headphone.

Now I can start my long-time quest, interview successful people. I will start with my gud friend Rafik from Rafikonsep. Personally for me, this is my learning process. I don't want to plan my set of questions. Rather than 'to prove something', I want to discover something new.

I plan to record the interview, from 20 minutes to one hour. At least once a month. Then I will upload it on Soundcloud, and transcribe it, and post it on Sajakiri.com. 

What I've learn from leadership guru, John Maxwell : when he was at young age and just started his career, he used to call successful people to become his mentor. He will ask them to have a lunch with him, then he will give $100 as a reward. But of course, mostly decline the money, and guide him for free. I think it was a cool approach. How about offer RM100 per person for SajakirInterview?

In long term, I plan to make a book out of it. Maybe in 5 years time. If that so, I will have 60 interviews (12month x 5 years), if I ever discipline enough to do it once a month. I just have to remind myself the purpose : I wanted to learn.


Selasa, 22 November 2011

Happy birthday, my honey dew



Hari ini harijadi isteriku tersayang, Nurfaeza yang ke 26. Aku hanya mengenalinya hampir 3 tahun yang lepas. Kini hampir 2 bulan dia menjadi isteriku. Insyallah, dia akan menjadi ibu kepada anakku, kira-kira 32 minggu dari sekarang. Ya Tuhan, Kau peliharalah kandungan itu sebaik mungkin. Amin.

Sejak berkahwin dengannya, aku berasa indah seperti di syurga. Dialah bidadari yang ku nanti selama ini. Terasa macam mimpi pun ada. Kadang-kadang bila aku balik rumah mak aku sorang-sorang tanpanya, aku berasakan umpama 'baru sedar dari lena petang yang panjang'. Hah, gitu sekali. Semoga kami berkekalan. Amin.

Mengapa aku berasa sedemikian?

Ini kerana, sebagai seorang yang bekerja sendiri (self-employed), aku punyai cita-cita yang tinggi, dalam karierku (bidang muzik dan tuisyen). Pertama kali dalam hidupku, aku berasa ; AKU BOLEH MENGGAPAINYA. Kenapa ya? Bukan hanya kerana 'tekanan untuk mendapat pendapatan lebih' sejak berkahwin, tapi isteriku menyokong penuh pada impianku. Kepercayaannya padaku membuat aku makin percaya pada diri sendiri. Aku sungguh bertuah.

Rupanya perkahwinan ini umpama 'kemerdekaan' pada diri sendiri, seperti juga penghijrahan. Terasa segar dan 'reborn'. Sebelum berkahwin, aku hanyalah salah seorang anggota keluargaku yang ramai, terasa kecil dan rendah diri, dan terasa selalu diperlekehkan. Kini setelah menjadi ketua keluarga, perspektifku berbeza.

Kepada isteri, Nurfaeza. Happy birthday, my honey dew. Im so lucky to meet you. Maafkan saya sekiranya saya 'terpanas baran'. Ija lah bidadari saya yang sebenar. Saya perlukan Ija dalam hidup saya. I love U.





Lagu ini kucipta untuknya sebelum mengenalinya lagi.

Ahad, 20 November 2011

Perlu buat kelas 2 kali seminggu? Atau buat kelas A dan B?

Kini, insyallah aku akan punyai 'ownership' dalam Pulau Ilmu. Jadi aku punyai hak ekslusif untuk merancang bentuk kelasku. Bukan hanya dari segi modul dan silibus. Malah struktur kelas itu sendiri.

Jadi dilema aku adalah :-

  1. Perlukah aku buat dua kali seminggu?
  2. Perlukah aku buat kelas A dan B? (bergantung kepada kecerdasan pelajar).
Ini kerana aku punyai modul yang agak padat, dan aku tak pasti untuk mengajar kepada 'semua' murid pada masa yang sama. 

Mengikut kajian lepas, (klik sini) semestinya kelas 2 kali seminggu lebih digemari kerana ia lebih 'nilai'. Tapi aku terfikir? Berapa ramai yang betul-betul sanggup datang 2 kali seminggu?

Pada asalnya aku juga bercadang untuk membuat 2 kelas berbeza mengikut tahap kecerdasan, A dan B. Tapi kurasakan 'malas', atau kurang bijak untuk membuat kerja 2 kali. Tapi kelas 2 kali seminggu sememangnya lebih bijak, kerana aku boleh mengajar lebih banyak dan puas hati. Disamping 'saringan' akan dapat dilakukan dengan automatik. Maksud; hanya mereka yang komited sahaja (tidak semestinya pintar) akan terus setia. Benarkan?

Aku sebenarnya, terpengaruh dengan biografi Steve Jobs. Beliau sering menekankan aspek 'nilai' pada sesuatu produk itu. Tidak semestinya "takde orang buat, maknanya takde orang nak". Kalau kita fokus pada kecermelangan dalam nilai, orang akan tetap hadir dan memberi sokongan, dan membeli hasil kita, walaupun dengan harga premium.

Semestinya, yang membezakan antara kebanyakan kita dan Steve Jobs adalah, kita punyai keraguan. "Betul ke kita boleh buat gini"?

Zul, apa pendapat lu?


Khamis, 17 November 2011

Sebulan sekali

Aku dan isteri bercadang untuk menjemput makan-makan, saudara atau kawan-kawan, sekurang-kurangnya sekali sebulan. Setelah mengadakan "Pemanasan Rumah" (house warming) bulan lepas, kami berasa seronok dengan kedatangan tetamu ke rumah kami. Lagipun, isteriku yang suka mencuba resepi baru, kini bolehlah mengasah bakat terpendamnya dalam bidang masakan.

Kami bercadang melakukannya pada hari Sabtu.

Kami percaya, rezeki adalah lebih murah jika rumah kita selalu dikunjungi orang, Insyallah. Di rumah teres 2 tingkat ini, kebanyakkan masa kami hanya lepak di tingkat atas sahaja. Di tingkat bawah umpama lobi, khas untuk tetamu sahaja.

Kami juga akan menjemput sekeluarga sahaja, tidak terlalu ramai, kurang dari 10 orang pun. Sekurang-kurangnya kami boleh beritahu kepada saudara-mara, sahabat dan taulan di mana kami tinggal. Bukan sekadar 'chat' dan 'komen' di Facebook sahaja.

Kami tinggal di Taman Subang Murni, berdekatan dengan Subang Airport. Kami masih menyewa, kami ada memasang niat untuk membelinya, insyallah. Kami sukakan kawasan ini, kerana ia tenang, tidak berapa hampir dengan bandar, dan punyai 'security guard'. Lebar rumah yang agak luas, disamping 'fully-furnished', dari peninggalan keluargaku ketika kami tinggal di Damasara Height, 10 tahun dulu. Doakan kami berjaya memiliki rumah ini. Amin.

Bukan itu saja, kami juga punyai 2 bilik tamu, satu katil bujang (single bed), dan satu lagi untuk pasangan (queen bed). Kedua-dua bilik punyai air-con dan bilik air sendiri. Wah promosi macam nak buat 'homestay' pulak. Ingat nak ajak famili gubbouy tidur semalaman.

aku bersama Hanzalah aka Gubbouy

Selasa, 15 November 2011

First Thing First

Since I'm married, I need more 'control' of my life. Hence, I am starting using organizers to schedule my task. Something like this :

Mon (14th Nov)
Do x

Tues (15th Nov)
Do y
Do z

Wed (16th Nov)
Do a
Do b

...so on. U get the idea.

This is conventional, boring, but work just fine. But after a while I realised it missing 'something incredibly important : PRIORITIES. It keeps me off-guard. I just did my daily action 'blindly' without really understand 'why should I do it'. I asked myself 'is it anything more important should I do?' , or 'is it this task is important enough to do it now'?

Sometimes I think I did all task, but I was not feeling content. Why?

Then I remembered from my father's book : First Thing First by Stephen Covey. Rather than schedule task by timeline, he suggested organized task by 'roles'. Something like this :-

Personal
Do y
Do x

Family
Do a
Do b

Career
Do c

Hobby
do f

I feel a lot calmer. It weights up the important thing first by your roles. I love it. The 'bold' one is more important than non-bold. It is like arranging luggage for your car boots, U put the bigger one first.

The advantage of using this U will do the 'meaningful one' first. All roles are important, it's like I have 4 different 'car boots' to fill up, and it gives me a better control what to do first, rather than just 'blindly' putting things in.

From here, we can put thing in perspective. For example, if u are busy executive, U can see how minimal your task in 'Family' roles. It will remind U to do something about it. It will remind U of who are U really are.




Khamis, 10 November 2011

Sajakiri featuring SuperStars

Beside SajakirInterview, I have an intention to features variety of artist to sing with Sajakiri. Sort of like "Wings & Superfriends". What I love about this idea is I not 'obliged' to arrange my composition 'according' to other producer. For example, this song: 


I wrote the song, but it was produced by someone else. This was fine arrangement, but definetely not my 'cup of tea'. It lacked'rock' essence. 

Probabaly I will start with my dear friend, Farah Asyikin, with her favourite, Rahsia. Rather than "Rahsia by Farah Asyikin", it will be "Rahsia by Sajakiri feat Farah Asyikin". Coolness. This is another way of branding strategy for Sajakiri, to become a prominent music entity in Malaysia, one day Insyallah.

Dont get me wrong, the vocalist is still Muhsin. This is special project, and will not happen often. Only when time feels right. It is just for my creative endavour and curiosity.

Before I met Muhsin, this is "THE" idea. Just features variety of singers. But think about it again, this is rather 'tiring'. It's good for a special project. But not for 'long term'.

Our first show



Otam & Friends 
Otam invited us to perform at Senyap Hub in Extreme Park Shah Alam, together with Muhsin, Dede (bassist), his wife Fani (keybord) amd Wan (drum). We performed "Tinggal Rangka", "Bidadari", "Darah" & "Surihani". It was last minute call from Otam, 2 days before the event. Luckily we have been jamming for the past 3 months. We were still not 100% tight, but we progressing well. Hope this was a good start for Sajakiri.






Rabu, 9 November 2011

Taking over Pulau Ilmu

Last Saturday, Azizul & Hafizul came to my house to discuss about taking over Pulau Ilmu in Subang Perdana. Azizul, currently owns 100% of the share (for secondary), willing to divide 3 of his share among us.With reasonably good price. Initially we've planned to buy over the other branch of Pulau Ilmu in Subang 2, but Azizul convinced us to buy the one at the Subang Perdana.

He said the advantage is:-

  • we have our own students already (nearly 100 students), as 3 of us currently teaching there.
  • Pulau Ilmu brand name is widely recognised in the Subang Perdana area.
  • we've a reliable clerk/assistant, Puan Lin.
  • the infrastructure( desks, chairs, air-con, whiteboard) was readily available and in good condition.

The disadvantage:
  • we couldn't brand our self 'Science & Math Intitute' as we've planned to at his moment, as we will stick to Pulau Ilmu brand name.
  • our control stake is NOT 100%, since another half owned by Primary side (we are in Secondary side)
  • the mentally and attitude of the 'some' of the students, since most of them are from the same nearby school, SMK Subang (I shall not disclosed the detail here.


Nonetheless, we had a discussion about how to solve each problem, and we have our own plan of how to brand our self as a "Science & Math" tuition centre, under the name of Pulau Ilmu.

Personally to me, I can see how we can work 'synergically' and 'symbiotically' to manage the centre. It's a long way journey, but I belief we are the 'right people' to handle it, since all 3 of us are really passionate about teaching. We will still have a lot to learn managing the business, but I feel great to be part of this team. Got to start finalise my own module soon, and next meeting we will discuss about our 'packaging'.

Will keep updated ya.

Isnin, 7 November 2011

Sekali seminggu, atau 2 kali seminggu

Aku ada melakukan kajian sedikit tentang ini . Lihat


*Sehingga 10:34 Isnin 7 Nov 2011

Di sini dapat membuat kesimpulan yang nyata, rata-ratanya buat kelas 2 kali seminggu 4 kali lebih menarik daripada 1 kali seminggu. Terimakasih kepada mereka yang sudi mengundi.

Walaupun keputusannya agak 'firm', masih ada keraguan dalam diri ini. Memang, adalah terlalu 'obvious' 2 kali seminggu lebih menarik. Tapi, bagaimana jika diaplikasikan dalam dunia nyata? Adakah pelajar sanggup datang 2 kali seminggu untuk kelas AddMath? Aku sendiri tak pasti.

Pro kepada kelas 2 kali seminggu
  • Dari segi bisnes, ini tentunya memberi kelebihan dalam persaingan (competitive edge), kerana ia lebih 'nilai' kepada pelajar (harga sama dengan pusat tuisyen yang lain, tapi lebih kelas).
  • Hanya fokus kepada mereka yang minat dan komited saja. Mereka yang malas, atau terasa 'sudah pandai', secara automatik tidak berminat menyertai kelas ini.
  • Pembelajaran menjadi lebih pantas dan jitu (solid), dan Insyallah menjamin keputusan peperiksaan yang lebih baik.
  • Aku sebagai cikgu lebih berpuas hati dalam mencurah ilmu dengan lebih dalam dan kepada mereka yang berminat sahaja.

Kontra kepada kelas 2 kali seminggu
  • Kelas mungkin tidak terlalu ramai, berbanding kelas tuisyen yang lain, kerana masalah komitmen tadi.
  • Kurang ekonomikal kepada guru, kerana 2 kali kerja, tapi dapat bayaran 'sekali' sahaja.
  • Ibubapa mungkin rasa terbeban menghantar anak mereka 2 kali seminggu untuk subjek yang sama (walaupun untuk topik yang berlainan)
Reflek kembali, bukan semua subjek boleh dibuat  sebegini. Hanya AddMath. Kerana ia subjek sukar tapi penting. Entahlah.

Kajian akan diteruskan.

Jumaat, 4 November 2011

Seorang Yah


Nama dia Zarina Zakiah. Dia tak suka orang panggil dia Ina. Poyo katanya. Dia suka orang panggil dia Yah. Dia ni adik aku yang sama harijadi dengan aku. Dan dia selalu lebih 'menyerlah' pada majlis harijadi kami. aku tak kisah pun. Malah lega kerana tidak diberi 'perhatian'. Ia membuat aku kekok menyambutnya bersendirian tanpanya.

Dia seorang doktor askar. Gelarannya Kapten Doktor. Tapi sekali lagi, dia 'kurang senang' dengan gelaran itu. Dan lebih selesa kalau orang panggilnya Kak Yah.

Baru-baru ini, dia ke Lebanon dalam menyertai kempen keamanan Malbatt di sana selama 6 bulan. Ditanya oleh pemberita apakah motivasi untuk ke sana, katanya :

"The support that I get from family members has been the source of motivation for me". 


Itu lah seorang Yah. Mana-mana pergi pun mesti ingat famili. Reflek kembali sepanjang 27 tahun, siapa sangka budak ini menjadi 'seberani' ini.

Dari kecil lagi, dia 'nampak macam blur', tapi sebenarnya hanya rabun. Aku suka mengajaknya bermain Contra, Mario, Need for Speed, Chip N Dale, semua permainan video Micro Genius. Dia seorang yang cool, walaupun kalah dan diejek oleh ku. Dia buat dek saja. Tapi lama kelamaan permainannya menjadi lebih bagus dariku sendiri hehe.

"She's knows no fear. She's know no danger. She's know nothing"

Ini mungkin slogan yang kena dengannya. Dia seorang yang berani bedah mayat sorang-sorang tengah-tengah malam, sunatkan budak lelaki, terjun buggee jumping, terjun kapal terbang (bersama payung terjun). Apa yang dia takut? Dimarahi oleh ahli keluarga yang lain. Itu je. Pelik kan.

Aku sebenarnya bangga dengannya. Dia seorang yang passionate dalam kerjayanya, tapi pada masa yang sama tidak memandang darjat dan duit bukanlah motivasinya. Pernah satu ketika dia sedang housemanship (kapal-rumah-lelaki) di PPUM, dia sedang cuti. Tapi sanggup ke hospital kerana risau dan mahu melihat keaadaan pesakitnya itu. Penuh 'kemanusiaan'.

Semoga dia bertemu jodoh tahun depan . Amin.

Rabu, 2 November 2011

Add Math Modul : Pengelasan

Semalam ketika tuisyen bersama Dalilah, aku ada membuat pengelasa bab, berdasarkan matriks Easy/Hard vs Predictable/Unpredictable (lihat entri semalam).

Bagaimana poin ini diberi?
Poin ini diberi mengikut 'kesukaran' topik tersebut, berdasarkan matriks ini. Contoh, Quadrant D yang paling mudah, kerana ia 'Easy/Predictable', dan diberi 1 poin. Bandingkan dengan Quadrant B yang sukar, kerana ia 'Hard & Unpredictable" diberi 4 poin. Secara ringkasnya, semakin tinggi poinnya, semakin sukar sesuatu topik itu.


Inilah hasilnya: 

Form 4
Poin Topik
  1      Simultaneous Eq
  1      SoTriangles
  1      Index
 1.5    Quadratic Functions
  2      Quadratic Equations
  2      Functions
  3      Statistic
  3      Coor Geometry
  3      Circular measure
  4      Logarithms
  4      Differentiation

Form 5
Poin  Topik 
  2       Linear Law
  2       Vectors
  3       Trigono
  3       integration
  3       p&c
  3       probability
  3       probability distn



Jadi, apa yang kita boleh dapat dari semua ini?

  • Prioriti 
Ini penting, kerana dari pengamatanku, guru di sekolah lebih menitik beratkan bab sukar seperti Logaritma, sedangkan markahnya sekadar 7/180 dalam kertas SPM. Jadi banyak masa terbuang. Sedangkan bab mudah untuk dijawab seperti Index Number tiada penekanan, dan selalunya tidak diajar langsung (kerana kedudukkannya di belakang bab di buku teks, jadi cikgu di akhir tahun selalu malas nak ajar kerana peperiksaan dah habis), sedangkan markahnya lebih banyak, 10/180.

  • Strategi menjawab soalan
Untuk menjawab soalan, pelajar juga boleh menggunakan ranking ini. Mulakan dengan soalan-soalan mudah  dahulu, bina keyakinan secara perlahan-lahan, dan bersemangat untuk menjawab soalan yang lebih sukar. Juga sesuai dengan pengawalan masa, anda akan mempunyai masa yang cukup untuk menjawab soalan-soalan penting, Insyallah.

Apapun ini semua masih dalam penyelidikkan ya. Usaha masih dijalankan untuk 'merapikan'nya lagi.

Selasa, 1 November 2011

Add Math Modul : Matrix

Yesterday was my last class in tuition center for 2011. After a while I pondering of 'how to write a different style of modul' (please read yesterday entry), I came out with this matrix idea. So the purpose is to prioritize chapters to learn, rather than following the textbook timeline.

Unpredictable vs Predictable
Some question are so predictable, like Simultanoues Equations, and Index. There is a consistent style of questions over the years.

Easy vs Hard
From my experience, the most difficult topic for students are Differentition and Logarythm.

I've made all the conclusion based on my 6 years teaching experience, and 7 years of SPM Past Year Paper (since 2003). Of course, it not perfect, but it gives a better guidance, rather than just blindly follow the chapter flows.

Q1 - Unpredictable & Easy : Functions, Quadratic Fucntions/Equations
Q2 - Unpredictable & Hard : Differentiation, Logarithem
Q3 - Predictable & Hard : Integration, Vector
Q4 - Predictable & Easy : Simultaneous Equations, Index, Solution of Triangles

I am yet to categories it all, as i working on that slowly. This also not fixed, as it can be changed from time to time. Whoever disagree, particularly other teachers, please do reply me. I would love to hear other perspective. 

Anyhow, I love this matrix idea, and I hope it would simplify this complicated subject.


Isnin, 31 Oktober 2011

Modul Add Math

Inspirasi daripada Cikgu Zul, aku juga ingin menghasilkan modul Add Math ku sendiri. Tapi berbanding dengan Zul, aku tidak sekreatif dia dalam penghasilan soalan. Aku berasa soalan-soalan dalam buku rujukan sudah berlambak di pasaran. Bukan saja sudah berlambak, malah bagus-bagus juga. Jadi apa yang harus aku lakukan?

Bak kata Picasso; " Good artist copy. Great artist steal" Jadi cara termudah bagiku adalah 'mengklonkan' ia.

Sebenarnya aku sendiri pun 'tiada strategi', hanya beli buku revisi yang sesuai, dan hanya belajar dari buku itu. Ia agak efektif , sesuai dengan aku yang 'sibuk' (malas) ini hehe. Tapi untuk 'menjual' sesuatu, aku haruslah mencipta sesuatu yang original kan. Tak gitu?

Aku harus mencipta strategiku sendiri. Bagaimana ya?

Aku akui aku memang malasa untuk 're-produce' benda (soalan) yang sudah ada di pasaran. Bagaimana aku boleh menjadi unik?

Bagiku, Add Math umpama seni. Aku hanya boleh mengajar taktikal, tapi seninya harus datang dari sendiri, Jadi bagaimana harus aku menulis mengenai seni dan kreativiti dalam Add Math?

Aku ada juga terfikir untuk menyusun kembali bab-bab tertentu; bermula dengan topik asas dan mudah dulu seperti Simultaneous Equation, atau Index. Daripada membabi-buta mengikut sekolah/silibus, susunan kronologikal gitu, yang aku rasa kurang menitik beratkan prioriti subjek, yang mana lebih penting dan yang kurang penting. Ini lebih sesuai, kerana aku kan ingin mencipta sesuatu yang segar, dan efektif.



Sabtu, 29 Oktober 2011

Bidadari 2.0

                     


Lagu versi baru ini vokalnya dirakam kembali oleh Muhsin. Susunannya ada sedikit berbeza, diberi lebih penekanan terhadap vokalnya. Key nya juga dinaikkan dua 'semitone', dari G Major ke A Major. Tempo tidak berubah. Aku membayangkan Sajakiri Band memainkan lagu ini secara akustik dan 'live' di celah-celah lilin hidup. Ala-ala Nirvana Unplugged gitu.

Ini juga versi penghormatan (tribute) kepada arwah pelajarku, Dina yang meninggal dunia 2 bulan lepas kerana kanser. Aku mencipta lagu ini 2 tahun lepas, tanpa 'memahami' liriknya. Kononnya mahu lebih abstrak gitu. Tapi sangat kena dengan Dina. Huraiannya:-

Bidadari : bak kata adikku Aff, kehadirannya yang sementara dalam dunia ini, umpama bidadri yang ingin 'merasa' menjadi manusia biasa, lalu Tuhan izinkan. Tapi dengan syarat, sementara sahaja.

Melukis awan : Dina sangat meminati melukis. Lihat karyanya : http://dianecrow.deviantart.com/

Melukis indah, pelangi senja : Pelangi bermaksud keindahan sementara, senja bermaksud 'pengakhiran'. Jadi secara keseluruhan ia bermaksud "Keindahan sementara di pengakhiran". Wow.

Bila lagi tanyamu lagi, ku tidak pasti bertemu kita : Dina tidak pernah menanyakan soalan sebegini, tapi mata sayu nya membayangkan soalan ini. Wallahuakhalam. Al-fatihah.

Aku sangat sukakan suara Muhsin. Dia seolah-seolah mewakili vokalku, tapi versi yang lebih macho dan mantap. Lagu ini juga tidak se'glamour' Surihani, lebih 'anjing bawah' (underdog), dan tidak terlalu manis. Ala-ala tawar gitu. Tapi ia penuh pengertian, ringkas tapi penuh makna dan tidak bosan didengar. Lagu ini dicipta tanpa ada rasa 'mahu impress' orang lain. Hanya untuk mereka yang mengerti.


Jumaat, 28 Oktober 2011

Menerbitkan lagu orang lain

Tidak pernah aku menerbitkan orang lain. Kalu ada pun, sekadar 'menolong' kawan tanpa upah, dan dibuat 'kurang serius', sekadar melepas batuk di tangga. Aku akui, aku agak malas menerbitkan lagu orang lain, kerana aku sendiri punyai portfolio lagu yang besar. Umpama, anak sendiri pun ramai, masakan pula mahu menjaga anak orang lain?

Tapi mengapa terdetik sekarang yang aku mahukan menerbitkan lagu orang lain? Aku pun tak tahu. Mungkin kerana:-
  1. aku sudah bosan menerbitkan lagu sendiri
  2. mahu 'cuba' membantu komposer lain
  3. mendapat idea-idea segar pabila membantu orang lain
  4. mahu mengurangkan 'ego'ku, dengan mengikuti telunjuk orang lain, sekaligus membantuku 'mudah' belajar sesuatu yang baru
  5. mahu mendapat upah
Ini saja yang dapat aku fikirkan sekarang.

Isu kedua, aku harus 'yakin' dengan kemampuan sendiri untuk menerbitkan lagu menggunakan PC ku. Aku punyai software asas yang baik : Cubase SX, Eazy Drummer, Hypersonic, Antares 5, Line 6 Interface dan bermacam lagi. Semestinya, jika mahu rakaman 'live' haru dijalankan di studio sebenar. Tapi asasnya memang sudah ada di PC ku. Tunggu apa lagi.

Contoh : lagu Sesuatu dan Bidadari 2.0 dirakam sepenuhnya di rumahku, kecuali vokal di studio Rafik. Aku seharusnya lebih berpengetahuan dan berkeyakinan untuk membuat merakam line-in di rumah. Jika mahu merakam live instrument (kalau ada bajet la), boleh dilakukan di studio 2105.

Tapi seperti biasa, untuk proses adunan (mix), ia masih perlu mendapat sentuhan pakar, iaitu JD. Lagu harus 'diperkemaskan' dan kedengaran professional, sebelum didengari oleh awam.

Terimakasih Rafik!

Khamis, 27 Oktober 2011

About : Add Math Tutor



Salam. Nama saya Zainal Zulia. Lahir pada 6 September 1979. Seorang tutor Add Math sepenuh masa. Dan Add Math adalah bidang pengkhususan saya. Saya sudah mengajar beratus pelajar, dari tahun 2005 lagi (6 tahun). Pelajar-pelajar saya kebanyakkan terdiri dari golongan 'tuisyen peribadi' (one to one), dan juga pelajar pusat tuisyen. Kawasan saya di sekitar Shah Alam, Subang dan Sri Damanasara.

Diantara pusat tuisyen yang pernah saya mengajar (dan masih mengajar) adalah di Pulau Ilmu (Subang Perdana) dan Sri Tropika (Subang Perdana). Insyallah, jika tiada aral melintang, saya akan menubuhkan institut saya sendiri di Subang Murni tahun 2012, khusus untuk subjek Sains dan Matematik.

Dalam AddMathTutor.com ini, saya akan ceritakan perkembangan terbaru, serta tips-tips Add Math untuk SPM. Jika ada kemusykilan, sila utarakan kepada saya ya. Usah malu usah segan. Insyallah saya akan membantu anda menjawabnya menggunakan video, atau penulisan blog.

Saya juga menggalakkan sesiapa guru diluar sana yang berminat untuk berkongsi tips menulis di web ini juga. 

Add Math adalah subjek yang sukar tapi penting, Adalah harus diingatkan pentingnya syarat kelayakkan mengambil Add Math adalah keputusan PMRnya mendapat A dalam Sains dan Matematik. Algebra adalah bahasa asas dalam subjek ini, dan pelajar haruslah menguasainya terlebih dahulu.

Untuk lulus, saya menekankan pelajar untuk menjawap soalan-soalan dari Paper 2 ini mengikut turutan:

  1. Sec A : Simultaneous Equation (5 markah)
  2. Sec C : Index (10 markah)
  3. Sec C : Solution of Triangles (10 markah)
  4. Sec B : Linear Law (10 markah)
  5. Sec A : Vector (8 markah)
Saya kategorikan soalan-soalan di atas sebagai 'mudah' dan 'tetap keluar'. Dan mengulanginya, sambil mempelajari topik lain. Ingat ya, ini hanya untuk LULUS.

Insyallah, saya akan berkongsi lagi tips-tips dan strategi untuk menjawab soalan SPM. Teruskan setia bersama saya, Zainal Zulia dari AddMathTutor.com.

Isnin, 24 Oktober 2011

One song a month

I used to produce 'a song a month' for Sajakiri in year 2010. It was a beginning of Sajakiri, and I was so happy to receive alot of positive and encouragement from family, relatives and friends, thanks to Facebook. I produced it together with a video, which I downloaded it from YouTube, and synchronized it with the song, to make it 'video-clip with a story line'. I believe most people enjoyed it.

Now, realize of my real forte; is producing music, not a music video. I have intention to post the music without 'video-clip'. But I a bit reluctant to do this, as I believe most people will enjoy music 'with a story line' more than just 'plain muzic'. But I got to be realistic; my real passion and talent is MUSIC.

This is what should I do, without any obligation do the music video.

Alhamdulillah, writing music is very natural for me (easier than talking), as I had abundance of music ideas. But I am 'perfectionist'; I just produced what is 'meaningful' only. But as think about it, it is actually limiting my true capabilities of making music. I don't know.

Whatever it is, this is  my new resolution : I want to produce new music, once a month, or once in two months (yet to decide). This is for my creative urge.

p/s: I really love to buy this thingy. KORG Arranger Keyboard. So I can arrange creative and 'weird' arrangement. Soon I hope. Insyallah & Amin.

Korg PA2X Pro 76 Key Arranger Keyboard

Jumaat, 21 Oktober 2011

Foundation : Ying & Yang

Both Mathematics and Music are the Ying & Yang for me. Both are equally important. I love both. It keep my life balanced, and sane. Because of tutoring math, I got money to produce music. It's symbiotic and harmony. One couldn't exist without the other. Deepak Chopra said it beautifully : 

 Both mathematics & music are the language of the universe expressing truth ,harmony & beauty.


Between the two, the foundation or 'ground' is obviously Mathematics. It's stable and predictable. I've been tutoring for nearly 6 years, and the demand for it consistent throughout the years. Now I want to open my own tuition center, and prepare my own modul. Initially I love solving math, but my passion for teaching grew over time. That's why I don't think I will ever quit teaching as time goes. I even have a dream to build my own 'private school'. Insyallah  and Amin.

As  for music, it's more volatile, unstable and unpredictable. The uncertainty of the music industry, and the 'small Malaysia market' does not help. But don't get me wrong; I still love producing music, and had a bold vision of going big; to make Sajakiri brand as a household name in Asia. Music is more than hobby. I still want to jam once a week, and produce new material once a month. It just matter of priority.

Can I achieve excellence in both field simultaneously? I know it ain't easy, but that is exactly the direction I want to go. Actually, it is more natural (for me) to do both simultaneously, than just one of it independently. Both are essence of me - I remember when I was in Form , I was (famously?) known as a math geek (I always got highest marks in Add Math), and a guitar enthusiast (one of the rare musician), both at the same time.




Khamis, 20 Oktober 2011

Sajakiri Band

My first time ever jamming when I was 14 years old. I still remember the date : 30th April 1993, on Friday. Together with Jaja, Mam & Ijol, we jammed at Black Widow on the basement of AsiaJaya, currently known as Armada Hotel in PJ, just back of our school Bukit Bintang Boys Secondary School. 

Now, 18 years later, the urge is still strong. I thought at the age of 32, and 'post-married', my 'jamming spirit' would gone, but it is still intact though.

For me, jamming is a part of creative process, not just practice per se. I love to play new riiffs, or different solo on the same song, and sometime 'unintentionally' writing a new melody. It was fun, and challenging at the same time. The bad thing was I totally forgot the new idea, unless it was recorded.

Sajakiri Band

Sajakiri is my pet music project, and I would like to have a live band for it. I want the band to active performing for shows, competition, or even promotion. For that purposes, though I love jamming so much, I would like to have a 'satellite band'.

What is satellite band?

Satellite band is a term I created, meaning "I am the heart & soul (composer) of the band, but Im not playing live in the band". I would like to focus my role as a 'coach' of the band. Im still the principal songwriter and a part of the band, but for the live show, I would not involve. That means I gotta find another guitarist to replace me. I would still attend the jamming session to guide them, and managing their show & recording schedule, but I don't have to be 24-7 with the band.

I am not 'physical' part of the band, but the 'soul' part of the band.


Rabu, 19 Oktober 2011

Science & Math Institute

Insyallah, pada bulan depan (November), aku akan membeli saham sebuah pusat tuisyen berhampiran dengan rumahku dengan harga RM6,666. Lain-lain rakan kongsi adalah Cikgu Zul dan Hafizul. Dari tahun 2009 lagi, kami bertiga bercita-cita untuk menubuhkan pusat tuisyen bersama, yang mana fokusnya lebih menjurus kepada sains dan matematik. Insyallah, jika tiada aral melintang, pusat tuisyen idaman kami ini akan kami realisasikan pada tahun depan (2012). Amin.

Pengiraan gaji adalah perkongsian keuntungan (profit-sharing), bukan lagi kadar masa (hour rate). Aku mengajar Add Math, Zul mengajar Matematik Moden, dan Haziful mengajar sains, fizik dan kimia. Ini adalah langkah terbesar diriku, setelah 6 tahun mengajar. Kedua-dua Zul dan Hafizul pernah/sedang memiliki pusat tuisyen sendiri.

Dari segi modulnya pula, aku sudah menyediakan sedikit sebanyak, tapi masih belum menyeluruh lagi. Aku masih tidak pasti adakah dengan mensyaratkan 'Math - PMR : A' sebagai syarat ke kelasku. Tengoklah nanti.

Isu terbesar buat masa sekarang adalah realibiti salah seorang guru kami. Beliau guru yang efektif dan bagus, dan disukai pelajar. Tapi beliau sering dilanda masalah kesihatan, dan sering tidak dapat hadir untuk mengajar. Kesian beliau. Kalau tuisyen peibadi (one-to-one) mungkin tidak apa, tapi kalau kelas yang punyai ramai pelajar, mungkin sukar untuk menukar waktu, dan akan menimbulkan rasa kurang senang pada ibu bapa jika kelas dibatalkan, atau kerap diubah jadualnya. Sedikit sebanyak nama pusat tuisyen akan terjejas. Apatah lagi jika beliau mengajar banyak kelas.

Ini isu terbesar, sebelum kami bermula. Ini adalah asam garam bisnes. Insyallah kami bertiga akan berbincang untuk mencari jalan penyelesaiannya. 


Gambar hiasan : Sekolah swasta Tenby Schools di Setia Alam

Selasa, 18 Oktober 2011

Hijrah : Satu Kanvas Kosong

Sesudah berkahwin, aku merasakan seumpama penghijrahan. Bukan sahaja perubahan lokasi fizikal ke Taman Subang Murni, tapi juga dari segi mental dan jiwa. Segala-galanya telah 'direset'. Kini telah terpisah dari idealogi keluarga terdahulu, kini terpulang kepadaku untuk mencorakkan idealogi baru kepada famili baruku ini. Menarik. Selamat datang kepada diriku sendiri.

Tekanan untuk lebih berjaya dalam karierku dapat kurasakan. Jangan salah sangka, ini tekanan yang sihat, dan telah lama kunantikan. Alhamdulillah, platform sudah ada. Cuma tinggal perlaksanaan yang lebih menyeluruh dan jitu sahaja.

Melalui pembacaan berulang-kaliku buku 'Good to Great' oleh Jim Collins, hampir 80% potensi kejayaan itu terletak pada 'siapa yang kita berkawan/bergaul'. Ini bukan nepotisme, tapi lebih kepada 'the right who' yang dapat membantu kita dalam perlaksaan sesuatu projek. Lebih kepada 'pembentukkan pasukan' daripada nepotisme semata. Malah Jim Collins menekankan betapa pentingnya 'siapa' berbanding 'visi' sekalipun. 'First who, then what'. Agak memeranjatkan juga beliau mengesahkan teori itu tepat setelah membuat kajian selama 6 tahun.

"It's not where U go, it's with WHO U go"

Atas inisiatif ini, aku ingin membeli Zoom H1 Recorder, untuk menemuramah 'mereka' yang lebih hebat dariku. Untuk tujuan pembelajaran (jangka masa pendek) dan persahabatan (jangka masa panjang). Demi untuk 'meniru' dan belajar cara mereka berfikir dan seterusnya menjadi sehebat dan seberjaya seperti mereka, Insyallah.

Siapa kita? Tengoklah siapa kawan kita. 




Zoom H1 Recorder

Isnin, 17 Oktober 2011

The journey continues...


Further reading.

I wrote this on 7th Jan 2009, or 32 months ago. I wrote this when I moved from my father house, live together with 'strangers' in an apartment (the strangers turn out to be the famous Ahmad Fedtri Yahya, TV3 Host). Sense of loneliness at that time, separated from family, and really have nobody, feel like a loser. At 30 years old of age.

But now, 32 months later, my life turned 360-degree. Alhamdulillah, now I have wife, who loves me dearly (and unconditionally), house (thank U abah), a 'new' car, my music project Sajakiri, and insyallah will start my own tuition center soon. Life is miracle. My life changed rapidly in those 32 months, than in the last 10 years. How it could be?

Every single nite, before sleep, I will write 'syukur', list of 3 to 5 things that I most grateful for the day. I never miss write it down. Whether the day was 'sunshine' or 'gloomy', I just keep writing it nevertheless. It is a good practice to remind myself how 'lucky' and 'fortunate' I am. Irregardless of the external circumstances.

Alhamdulillah, it works well for me. Not only that, my relationship with people, especially with my family, significantly improve as well. I always believe the best doa is 'bersyukur', rather than 'plain ask' from God, wallahuakhlam.

Now again, a new chapter in my life. Like before, I don't have any 'clear' clue of 'what should I do next'. Life is like a long journey back home, U cant see the actual destination (but U can imagine it), U can only see hundreds meter away. Life is a mystery. Mystery is beautiful and I love it. It will keep life interesting. I really look forward in my future, and what it hold for me.


Sabtu, 15 Oktober 2011

Aku dah kahwin! : Penghargaan & Ringkasan (Part 3:Outro)

Ada 2 orang yang aku sangat berterimakasih sempena perkahwinan ku ini.


  • Mak
Ibuku ini menyiapkan hampir semua persiapan perkahwinan ini. Dari hantaran, doorgift, katering dan pengaliran tunai, semua dibawah urusannya, Baju pengantin aje tidak. Aku masih 'berhutang tunai' dengannya, Alhamdulillah juga, duit pemberian tetamu 'cover' 70% untuk pembelanjaan kenduri.

Terimakasih mak. Sayang mak.




  • Abah
Sekitar April, kami kebingungan untuk mencari rumah. Pada mulanya kami hanya ingin menyewa apartment di sekitar Damansara yang mana sewanya sekitar RM700. Tapi alhamdulillah, abah menawarkan 'rumah keduanya' di Taman Subang Murni. Rumah teres 2 tingkat, 4 bilik dan sangat luas untuk kami berdua, siap dengan kelengkapan perabot; sofa, meja, katil. aircon, tv, rak buku. Apa yang perlu kami lakukan cuma perlu 'sambung sewa' sahaja, tanpa bayar deposit rumah.

Terimakasih abah. Sayang abah. 



Ringkasan : Kisah Aku dan Dia


How I Met Her Series

  1.  How I Met Her (Part 1)
  2. How I Met Her (Part 2)
  3. How I Met Her (Part 3)
  4. How I Met Her (Part 4)
  5. How I Met Her (Part 5-Final)
Pre Wedding
  1. Aku dah kahwin! (Part1)
  2. Aku dah kahwin! (Part 2)
  3. Aku dah kahwin! : Penghargaan (Part 3:Outro)

Terimakasih semua!


Isnin, 10 Oktober 2011

Aku dah kahwin (Part 2)

Berlangsung pada keesokkan harinya, Ahad 2 Oktober di Perkarangan Masjid Al-Mukminun USJ 2. Warna tema hijau muda. Dan sekali lagi baju pengantin disewa dari Udaimatunnur. Katering dari kawan mak; si Bedah (ramai orang cakap rendang dia sedap!). Aku  sungguh gembira kerana jemputanku sudi datang, dan aku sebolehnya ingin bergambar dengan mereka. Aku lebih merasakan aku ini penyambut tetamu, daripada pengantin. Dan kenduri di sini tiada protokol langsung, pengantin datang dan terus makan beradab.



Ini mereka yang hadir:-
  • Murid dan keluarga
Eddy sekeluarga, Fatin (Subang Perdana) sekeluarga, Syasya/Iwan dan ibunya, Imran Ismadi dan adiknya, Pn Ida sekeluarga, Pn Anita sekeluarga, Hanif dan abangnya, Pn Nora sekeluarga, Pn Hamidah n Sufian, Hafizul, Lin, Cikgu Azizul seluarga, Mrs Gan sekeluarga, Kak Fatimah sekeluarga, Pn Fauziah sekeluarga, Kak Lina sekeluarga, Azrie, Cikgu Rozaidi sekeluarga, Meor dan ibunya

  • AsiaWorks : Bidin, Kalai Chelvy dan Kok Seng, Kak Hazel
  •  KPMG : Azlan Jo sekeluarga, Ahmad Irfaan sekeluarga, Nawar (Dato Shah) sekeluarga
  • Dublin / YPM : Yan sekeluarga, Jobos, Pakku, Yeop dan isteri, Payeik dan isteri, Akmar sekeluarga, Gaddafi sekeluarga bersama ibubapanya, Tarmizi sekeluarga, Ckin sekelurga, Aliza, Suraya, SuzeeBaayah, Nasrul sekeluarga, Azlan Majid dan isteri, Lizz Shanana dan keluarga, Addy Gagah dan keluarga
  • SMSJ : Jualiana Lee n partner, Alex Wong Tat Fong,, Syed Aznan, Zuraidie dan isteri, Radhif, Dubai dan isteri, Reza Farouk, Fakhariah dan Azrie, Siti Kharani dan 5 orang anaknya (alhamdulillah!), Azrandi, Izzaudin
  •  BBBBS : Firuz, Jaja dan isteri, Mam dan isteri, Ridzman, Shahrin sekeluarga, Bal sekeluarga
  • SSP : Zikra, Irsan sekeluarga
  • Muzik : Didie Indie Mice, Ken dan isteri Intan Sarafina, Farah Asyikin, Rafik. Shem
  •  Related Friends : Mohsein sekeluarga, Kak An sekeluarga, uncle Kamil & auntie Zulfah, Faisal n Ellina's sister, Jamil, Zul, Muaz, Fatimah sekeluarga, Faisal (Planex Nex)
Saudara-Mara
  • Belah Kelantan : Ayah Da sekeluarga, auntie Noral dan adik beradik, Ayoh, Pak Yee, Hakim, Uda, Cik Man sekeluarga
  • Belah Johor : Atok, Pakngah sekeluarga, sepupu Nina, Nini, Apet, Iwan sekeluarga, Pakda & Makda, Hadi sekeluarga
Maafkan saya jika saya ada tertinggal. Sila beritahu saya dan saya akan kemaskini dari masa ke semasa.

Ucapan saya : 

Kehadiran anda semua sungguh bermakna bagi saya. Saya tidak ajak ramai. Kami abadikan gambar anda bersama-sama kami. Terimakasih juga pada hadiah-hadiah yang diberikan. Kami dengan rasa rendah diri sangat bersyukur atas pemberian tuan/puan sekelian. Sayang kamu semua.

Jutaan terimakasih kepada team Ohana! : Mak, KakG, Aff, Khalis, Hanzalah de Gubboi, Yis, Yah, Etty, Abah.

Juga kepada Ohana! baruku : Abah, Mama, Abg Mazli, Pak Teh, Maksu & Pakcu sekeluarga, Abg Tapa, Marzuki, Kak Bibah, Marzuki, Firdaus, Fatin, Aisyah.




Menarik :  Terimakasih kepada Pn Hayati (ibu kepada Iwan/Syasya) kerana memberikan hadiah TV LCD (Sony BX32) ini. Siap dengan DVD Player lagi haha!







Montaj Istimewa dari sahabatku, Romizi:







Isnin, 3 Oktober 2011

Aku dah kahwin ! (Part 1)

"Saya terima nikah Nurfaeza binti Mahamud dengan mas kahwinnya RM80 tunai.

Dengan 2 kali lafaz (kerana abahnya yang menikahkan ku tersasul menyebut 'lapan ringgit') maka sahlah aku menjadi suami kepada Nurfaeza, dan dia menjadi isteriku. Alhamdulillah. Bermulalah pancaroba baru dalam hidupku.

Nikah

Nikah berlangsung di Masjid Al-Taqwa, Taman Tun Dr Ismail pada 1 Oktober 2011. Akad dilafaz pada pukul 9.40pagi waktu masjid. Disebelah ku, yang hadir:
  • familiku: Mak, Kak gi, Aff, Yah, Yis, Eti, Khalis dan Hanzalah the gubboi .
  • Sepupu ku Apet dan keluarganya, bersama ibubapanya Pakda dan Makda, dan cucunya.
  • Sepupuku ibuku, Maspon dan suami encik Arif.
  • Sahabatku : Tarmizi (yang komited untuk hadir walaupun bertongkat kerana 'gout'), Romizi dan isteri (yang terbang dari Sabah semata-mata untuk majlis ini), dan Cikgu Zul, yang juga pernah hadir pada majlis pertunganku.
Hantaran : 7 berbalas 7.


Nikah : Gambar kredit kepada Romizi


Majlis Persandingan

Majlis dilangsungkan di Pusat Komuniti TTDI. Bermula dari pukul 1230 tengahari pada hari yang sama. Baju pengantin disewa dari Udaimatunir. Jurugambar rasmi : Fadhil dan pembantunya Razif. Sekalung perhargaan kepada iparku, Khalis (ayah gubboi) kerana sudi menjadi pengapit 'terjun' kepadaku.

Disebelah ku yang hadir masih familiku, keluarga Apet dan ibubapanya, Auntie Maspon dan suami, dan disertai oleh Acu sekeluarga. Sahabat; Romizi dan isterinya Liza yang masih setia. Dan 'bos'ku Mona dan Kumar, dan penyanyi Sajakiri, Muhsin dan Nadia , yang hadir di majlis sebelah ini kerana tidak dapat hadir pada kenduriku besoknya.

Auntie Maspon dan suami en Arif, dan Romizi dan isteri Liza diberi penghormatan 'bersalaman' (menggantikan renjis) kepada ku.

Alhamdulillah. Majlis tamat pada pukul 430petang. Dan kami 'bermalam pertama' di rumah sebelah perempuan di Damansara Utama.

Bergambar bersama pasangan MC, Sabrie dan Nadiah. Kredit kepada Nadiah



Khamis, 29 September 2011

How I Met Her (Part 5-Final)

After the hi-tea ceremony, back into my car, I send her friend Anis first in her house in Gombak (so I can spend time together with Faeza). It was raining outside, and we had so much fun chit-chatting together. We talked about alot of other things, and perhaps more personal. But I still wasn't dare to ask her whether she single or not. 

She voluntered herself to do another cheese cake for me, but this time is FOC. I remember she said "yang cheese cake yang first dulu tak berapa nak jadi sebab tak 'sure'" I couldn't comprehend, but I asked her favourite food for as a 'complimentary'. She said she like shusi, and immediately I suggested Shushi Sakae in The Curve Mutiara Damansara. Upon arriving to her house, I misheard she said "Takpe la, lain kali", but actually she meant "Ok la, Shusi Sakae".

 Yeay!

As I would understand later, for the 'first time cheese cake event', she was with another guy, (hence the cold reply from her). This time round (ACMAR event), she just broke-up. And lucky me, just in the right time and right place. 

Of course, we enjoyed our first date in Shusi Sakae (The Curve Mutiara Damansara)on 31 May 2009 at 230pm. And the rest is history!

Notable event

  • Aug 2009 : went for her graduation in UPM
  • Dec 2009 : Declared as a couple, when I got jealous of her boyfriend tried to contact her back. No way, Jose!
  • Apr 2010 : Met my Atok, and he said "Korang bila nak ikat ni, atok ni dah tua, takut tak sempat je"
  • Sep 2010 : met her family to discuss about 'our future'
  • Jan 2011 (1.1.11) : Engaged!
  • Oct 2011 (1.10.11) : Married!


Gudluck for us. Thank for reading and your doa. We need it. And hopefully our children read this, to remind them how I met and fall in love with their mother!

Selasa, 27 September 2011

How I Met Her (Part 4)

I told Shafri that "she is dating with someone else at the moment, and I don't want to interrupt", but being Shafri, he insist me to ask her whether we can go together to the ACMAR hi-tea. But I kept silence, until 2 weeks left. Shafri even follow-up with me "Kau dah ajak Faeza ke belum?"

Reluctantly,  I FB message her : 



To be honest, I did this for the sake of Shafri, (so when he follow up again, i will said i already asked her). So, no expectation at all.

A week later, to my suprise, she did sms me back : "OK. Saya boleh ikut, tapi ada kawan sekali nak tumpang". I said OK, but wonder whether friend is a guy, or a girl. I not even want to go to the hi-tea, but since she agreed to follow, i shall go too.

The ACMAR Day : 23rd May 2009

I picked her up, and to my relief, her friend was a girl, Anis. I tried to be cool and relax on the journey, and didn't show 'much interest' except as a 'regular friend'. We had a chit-chat about work and interest. I remember asking her favourite car, she said Honda Civic.

We arrived at KPTM (aka KYPM) , I had this nostalgic feeling; it has been 9 years since i left this college. I couldnt focus much on the hi-tea, I walked down 'to the memory lane' ; I visited alone all flours, surau, lobby, lecture room, basement, lifts, parking lot, stairs, and even my 'demolished' hostel nearby. Wow.

Faeza with her friends, and Shafri introduced me to alot of his friend. But my mind still wondering:

 "Faeza ni dah berpunya ke belum?"



*ACMAR : ALUMNI SILAT CEKAK HANAFI KPTM