Sabtu, 8 September 2012

5 - Bagaimana Untuk Menjana RM20,000 sebulan?

Maaf, ini soalan. Bukannya panduan ya. Saya sendiri tertanya-tanya soalan yang sama. 
Bagaimana untuk menjana RM20,000 sebulan, dengan melakukan kerja yang kita cintai?
Sebagai contoh, saya ingin menjadi komposer sepenuh masa yang berpendapatan sedemikian. Buat masa sekarang, saya hanya ada impian, dan mungkin perlukan tarikh akhir (dateline) untuk jadikan ia matlamat. 

September 6 2017 

- Lagi 5 tahun, isteri saya mahu berhenti kerja, dan mahu memjaga anak-anak di rumah sepenuh masa.

Gaji kami sekarang (2012) : tidak sampai RM10,000 sebulan.

Matlamat 2017 : gaji saya seorang RM20,000 sebulan.

Bagaimana ya?

Projeksi dari bisnes muzik saya (sebulan)

 • 2012 : RM0
 • 2013 : RM4,000
 • 2014 : RM8,000
 • 2015 : RM12,000
 • 2016 : RM14,000
 • 2017 : RM20,000
Projeksi ini sungguh linear dan mudah. Saya tidak pasti adakah betul pengiraan saya ini.

Jika margin saya adalah RM2,000 setiap projek, saya perlu ada 10 projek setiap bulan, atau 120 projek setiap tahun.

Ini tidak termasuk pendapatan dari royalti MACP.


Mentor


Saya akui, saya masih lagi naif tentang ini. Saya harus berguru. Saya ada memasang niat untuk berguru dengan komposer ternama Malaysia, iaitu Aidit Alfian. 

Saya merancang untuk ke rumahnya setiap bulan, dan belajar tentang selok belok bisnes produksi muzik ini dengan beliau. Saya juga sanggup untuk melabur, membayar beliau, walaupun saya tidak pasti adakah beliau mahu menerimanya.

Sebelum itu, saya ingin berjumpa dengan komposer/produser muda, Shahir, juga anak didik Aidit. Kiranya saya ini adalah 'cucu didik' kepada Aidit Alfian lah kan.

4 - Pengaliran Tunai

Pengaliran tunai saya 'agak terganggu' sedikit kerana pembelian 2 buah pusatuisyen secara serentak, selain kos perbelanjaan meningkat sejak berkahwin ini.

Bukan itu saja, malah saya tidak lagi mengajar pada hari Sabtu dan Ahad (sepertimana bujang dahulu), kerana ingin meluangkan masa bersama keluarga. Ini kerana pada hari bekerja, saya tidak sempat bertemu isteri saya, kerana dia sudah keluar pada awal pagi, saya petang baru mula kerja, dan pabila saya pulang, dia sudah tidur.

Penyelesaian


Selepas kelahiran Sofea, saya re-prioriti kembali. Setelah berfikir beberapa hari, ini konlusi saya :

 • saya harus jual salah satu pusatuisyen, yang masih tidak ramai pelajar (cawangan Subang 2). Ini untuk 'menyihatkan' lagi pengaliran tunai saya, dan megurangkan bebanan kerja.
 • lebih fokus kepada bisnes produksi muzik. Ini untuk menjana pendapatan berlipat kali ganda, kerana sebagai produser dan komposer, margin keuntungan saya agak besar, disamping akan mendapat royalti di jangka masa panjang.

Perancangan Tunai


Saya dan isteri ada berbincang bagaimana untuk mengurangkan pengaliran tunai daripada bocor entah ke mana. Ini saranan saya :
 • 10% pertama daripada pendapatan bulanan harus disimpan dalam tabung jangka masa panjang seperti amanah saham (unit trust), atau tabung haji.
 • 10 % kedua untuk diberikan kepada golongan yang dirasakan perlu, seperti ibu-bapa, atau sedekah kepada masjid.
 • 10% ketiga untuk tujuan hiburan diri. Apa saja yang memberi kegembiraan kepada anda seperti makan di restoran mahal, beli pakaian/aksesori, atau hobi anda.
 • selebih 70% - untuk segala bil bulanan anda seperti hutang, ansuran kereta, sewa rumah dan barangan runcit.