Sabtu, 6 Oktober 2012

28 - Hidup ini Satu Perjuangan

Saya teringatkan satu petikan dalam buku The Alchemist ;

"he had to choose between thinking of himself as a poor victim of a thief, or as an adventurer in quest of his treasure".


Pada setiap masa, kita boleh memilih untuk menjadi mangsa, ataupun kapten kepada perjuangan nasib kita sendiri.

Setelah hampir 3 bulan saya fokus kepada penerbitan muzik, saya akui, saya semakin malas untuk mengemaskini blog di sajakiri.com. Apetah lagi lebih kerap menulis di sini. Malah saya ada fikirkan untuk 'lenyap'kan saja Page untuk blog itu, dan hanya fokus pada portfolio sahaja. Tapi saya ada idea yang lebih baik.

Saya tukar nama menu di situ, menjadi :

 • Utama -> Asal
 • Tentang -> Siapa
 • Majalah -> Cerita
 • Portfolio -> Karya
 • Servis -> Rancangan
 • Hubungi -> belum dapat idea lagi. Sesiapa ada cadangan?


Apa yang bezanya? Selain menukar nama menu di atas, ada 2 Page yang akan saya rombak:

 1. Cerita : sebelum ini, saya tulis tentang tips. berita dan falsafah. Kali ini saya mahu bercerita tentang 'perjuangan' saya dalam impian saya menjadi komposer bertaraf dunia. Seolah-olah saya punyai audiens sendiri, yang mana akan melihat bagaimana saya menempuh dugaan dan halangan demi mencapai matlamat.

  Jadi, apa perbezaan dengan penulisan di sini? Saya terdengar anda bertanya. 

  Ya, akarnya berasal dari sini, dan di sana adalah pokoknya. Di sini lebih personal, dan di sana lebih menjurus mengenai Sajakiri Music


 2. Rancangan : Di sini saya akan tulis garis masa (timeline), mengandungi sejarah dan matlamat kami, dalam membangunkan Sajakiri Music. Di sini, audiens boleh beri komen dan teguran, jika saya gagal mencapai matlamat dalam masa yang ditetapkan. Dan bersorak tahniah, jika saya berjaya.


Contoh : Saya menandatangani kontrak satu single dengan Muhsin pada 1 Disember 2012.

Jadi saya akan ceritakan bagaimana saya menghubungi Muhsin di Pulau Pinang, bagaimana saya berbincang dengan A&R, dan sebagainya.

Saya akui, sekarang pun saya sudah terasa 'gerun'nya. Pada masa yang sama, saya merasa teruja.Harapan saya


Saya harapkan di sinilah saya bermula dengan serius, dan ucapan 'semoga berjaya' sangatlah saya harapkan daripada anda. Terimakasih.Khamis, 4 Oktober 2012

27 - Bagaimana menjaga bayi membuatkan saya semakin produktif

Saya babysit anak saya, yang berusia 3 bulan, sudah hampir 2 minggu. Setiap pagi, seawal pukul 7.30, selepas ibunya keluar ke tempat kerja, dia akan bangun. Saya akan bagi susu, bermain/berbual dengannya. Pukul 9 pagi, mandikan dia. Selepas itu panaskan susu, bagi susu, tidurkan dia, layan lagi, sehinggalah pukul 12 tengahari, barulah kami bergerak ke rumah opahnya (mertua saya) di Damansara Utama.

Saya semakin sibukkan? Mesti saya tak sempat nak buat benda lain.


Salah. Saya menjadi makin produktif sebenarnya. Pencapaian saya sejak 2 minggu ini:


 • satu demo sudah siap, kini demo baru.
 • bayar gaji cikgu dan tutup akaun bulanan dengan mudah sekali.
 • kemaskini 3 blog.
 • kelas tuisyen saya paling banyak bulan ini, rekod dalam masa 6 tahun saya mengajar.


Bagaimana saya lakukan? Saya sendiri pun tidak sangka. Saya sangkakan masa saya semakin tersempit. Tapi Tuhan bagi saya kekuatan dan cara untuk menguruskannya. Ini kesannnya:

 • saya bangun awal, dan sempat solat Subuh (sebelum ini subuh gajah je). Ini permulaan yang baik, kerana saya paling produktif pada waktu pagi.
 • Jadual saya semakin tersusun, kerana isteri saya telah buat jadual ringkas untuk Sofea, secara tidak langsung, saya juga patuh pada jadual saya sendiri.
 • saya lebih gembira. ini kerana setiap pagi, Sofea akan tersenyum, selepas saya bercakap kata-kata yang manis untuknya. Secara tidak langsung, saya berasa semangat dan positif.
 • Sofea mengingatkan saya tentang impian dan fokus saya. Jadi, saya berhenti melakukan perkara yang tidak penting.
 • hidup ini menjadi lebih warna-warni. Ini bagus kerana membantu saya menjadi lebih kreatif.
 • mengajar saya erti ketabahan. bukan mudah ya menjaga bayi. Terutamanya jika dia menangis tidak berhenti, saya perlu bertenang dan memikirkan jalan penyelesaiannya.Isnin, 1 Oktober 2012

26 - Security is an illusion

Saya ada membaca buku 'The Alchemist', karya hebat penulis terkenal antarabangsa, Paulo Coelho. Ada banyak pengajaran halus dan tersembunyi di sebalik babak. Saya mungkin akan memperuntukkan satu entri khas mengenainya. Tapi ada satu pengajaran personal untuk diri saya sendiri, terasa seolah-olah ditampar :

Security is an illusion.


Watak utama, Santiago. mempunyai impian untuk mencari harta karun di Piramid, Mesir. Beliau bergerak dari Andalusia, Sepanyol. Itulah matlamat beliau. Semestinya, beliau diuji dengan pelbagai dugaan. Tapi dugaan terbesar beliau bukan dengan kesusahan. tapi dengan kesenangan.

Dalam perjalanan, antara pencapaian beliau :
 • membantu penjual kristal di Algeria melariskan perniagannya,
 • menjadi penasihat oasis di Gurun Sahara kerana berjaya 'menjangka' ketibaan pihak musuh,
 • jatuh cinta di situ, dan sigadis menerima beliau seadaanya.
Respon beliau ? Tetapkan azam ke Piramid Mesir, impian asal beliau. 

Beliau sanggup tinggalkan keselesaan dan kesenangan yang dikecapi, dan ia bukannya satu keputusan mudah.

Dalam buku 'Good to Great' oleh Jim Collins, beliau ada mencadangkan : 

"a great company is much more likely to die of digestion from too much opportunity than starvation from too little."

Inilah sebab utama, kenapa ramai orang tidak mengejar impian mereka sejak kecil. Kerana terlalu selesa dengan karier yang lumaya, sebagai contoh. 

Ini rupa-rupanya perangkap/halangan halus kepada diri sendiri.


Impian Saya

Impian saya adalah untuk menjadi komposer bertaraf dunia. Impian ini besar. Dan saya tidak pasti adakah saya akan berjaya mengecapinya ataupun tidak. Tapi ini adalah impian dan matlamat saya. Saya akan terus mengejar horizon itu. Setiap langkah ke arahnya, adalah sangat bernilai untuk bagi saya.Ahad, 30 September 2012

25 - Subang 2 sudah terjual

Alhamdulillah. Pusat Tuisyen Pulau Ilmu cawangan Subang 2 sudah terjual semalam. Kepada seorang operator pusat tuisyen berpengalaman dan ternama, Dr Malek dari Bangi. Harga dirahsiakan.

Kami, saya dan Zul berasa sungguh lega. Saya secara peribadi berasa sungguh gembira, kerana bebanan sudah kurang di bahu saya. Kesannya :

 • pengaliran tunai saya akan mengalir dengan baik, kerana tidak perlu membayar hutang kepada pemilik sebelumnya.
 • pengaliran tunai cawangan Subang Perdana juga akan menjadi lebih baik, kerana tidak perlu membayar 'overhead' Subang 2.
 • kami boleh fokus sepenuhnya pada 'ibu angsa' kami, iaitu cawangan Subang Perdana.
 • kami boleh fokus kepada bisnes peribadi masing-masing, saya dengan Sajakiri Music, dan Zul dengan bisnes video dan buku matematiknya.

'Simplified'

Seperti yang saya pernah tulis sebelum ini, sejak kelahiran anak sulung saya, Sofea, saya menjadi lebih fokus.. Seolah-olah baru saya sedari, saya TIDAK mempunyai passion yang kuat dalam bidang tuisyen untuk menjadi 'World Class'.

Passion saya LEBIH kuat dalam bidang muzik. Jadi saya ringkaskan hidup saya dengan melepaskan Subang 2 pergi.

Saya berasa sungguh lega, ringan, dan bersemangat.

Sekarang saya boleh fokus kepada impian besar saya ;'World Class Composer'.Scrap Book


Selepas ini saya ingin membeli buku skrap, untuk saya penuhi gambar-gambar impian saya. Saya tidak pernah sejelas ini.

Saya akui, saya mengalami anjakan paradigma di sini. Setelah hampir 4 tahun saya menulis 'syukur' setiap hari tanpa henti, saya semakin jelas dengan apa yang saya mahukan. Alhamdulillah. Ini mungkin rezeki anak. Dan ini hanyalah permulaan.