Ahad, 27 April 2014

Apa Motivasi Saya?


Carta diatas menunjukkan di mana motivasi saya paling efektif. Hasil ujian profil diri saya ini didapati dari laman www.Talentoday.com. Saya syorkan agar anda mencuba sendiri untuk mengenali diri anda dari pespektif lain. Kerana saya sendiri agak 'terkejut' dengan keputusan ini.

Selama ini saya menyangkakan motivasi saya sama seperti kebanyakkan orang lain ; duit, harta, pengiktirafan sosial dan sebagainya. Tapi rupanya saya tersilap besar. Motivasi sebenar saya adalah :

Philanthropy ; bermaksud melakukan kerja amal seperti bantuan kemanusian, menderma, iaitu kerja membantu orang lain yang memerlukan tanpa mengharapkan balasan.

Saya awalnya tidak merasakan ia keputusan tepat : saya tidak pernah terlibat dalam bantuan kemanusian seperti membantu mangsa banjir / gempa bumi, jarang sekali menderma kepada yang memerlukan, tidak mempedulikan peminta sedekah, tidak pernah terlibat dalam gotong-royong kawasan kejiranan sekalipun.

Mungkin ujian ini silap.

Tapi tiba-tiba saya terfikir : SAYA SUDAH MENJADI GURU TUISYEN SELAMA 8 TAHUN!

8 tahun adalah lama jika anda fikirkan dari sudut 'kerja separuh masa'. Saya sudah jadikan iainya satu profesion ; di sinilah mata pencarian utama saya. Saya juga mempunyai pusat tuisyen sendiri, dimana keuntungan bukanlah fokus utama kami, yang penting kami memberikan servis terbaik untuk pelajar.

Anda mungkin terfikir ; takkan jadi guru tuisyen sudah boleh digelar Philanthropist? 

Mungkin. Tapi jika fikirkan dari mana saya berasal : dari dunia korporat. Saya mempunyai kelayakkan profesional akauntan ACCA (dianggap prestij dalam dunia korporat), belajar di luar negara (Dublin Business College), bekerja di firma audit terbesar di dunia (KPMG) serta ayah saya yang mempunyai banyak rangkaian dalam dunia korporat.

Tapi apa yang saya pilih : jadi guru tuisyen je?

Saya bukan mahu bermegah (anda boleh lihat di carta ; Social Recognition saya sangat rendah , iaitu saya tidak berminat untuk mendapat pengiktirafan sosial), tapi sekadar mahu berkongsi pada anda ( yang saya sangat terkejut dengan) apa yang memotivasikan saya. Saya berharap anda menemuinya juga.

Ini juga menerangkan mengapa sukar saya melakukan bisnes yang hanya fokus kepada keuntungan semata. Juga saya mengerti mengapa sukar untuk saya mengikuti ramai kawan sekolej saya yang kini sudahpun menjadi CEO dan CFO, mempunyai gaji paling kurang gaji menteri (lebih RM20,000 sebulan).

Saya pernah juga memasang impian untuk menjadi sebegitu ; menjadi kaya raya, kereta mewah, syarikat hebat serta studio muzik bawah tanah.

Tapi saya hairan mengapa ia tidak berjaya memotivasikan saya untuk jangka masa panjang.

Tapi usah khuatir, saya masih mempunyai impian besar ; membuka sekolah kewangan, untuk membimbing dan menyedarkan masyarakat tentang pentingnya pengurusan kewangan peribadi (celik kewangan).

Amin. Moga dipermudahkan.

http://talentoday.com/