Selasa, 29 Januari 2013

Naik Pangkat

Bukan dari segi kerjaya. Tapi dari segi generasi. Aku kehilangan 2 datuk dalamasa selang 8 bulan. Semestinya selain sedih, rasa janggal dan kekok atas kehilangan mereka. Kerana aku selalu berasa mereka 'hidup selamanya'.

Dan pada masa yang sama, aku mendapat anak perempuan 7 bulan, juga selang dalam tempoh 8 bulan tesebut.

Lalu aku naik pangkat dari generasi cucu ke generasi ibubapa. Ibubapaku pula naik ke generasi datuk nenek.

Begitulah kehidupan. Kematian dan kelahiran silih berganti.

Aku juga, sikit lagi akan memasuki pertengahan 30-an, walaupun aku selalu berasa awal 20-an setiap masa. Ibubapaku pula, lagi 10 tahun akan berusia 70 tahun.


Apa yang aku belajar setakat ini.


1 - Orang lebih ingat apa yang kita beri, daripada apa yang kita dapat.
Contoh, orang lebih mengingati karya P Ramlee, berbanding apa yang beliau terima sepanjang hidupnya.

Lebih peribadi, aku selalu ingat datuk ku (sebelah bapa) membelikan etak, kegemaranku, walaupun sudah penat menunggu seharian (dia pemandu teksi), kira-kira 2 bulan sebelum pemergiannya.

Juga doa dan harapan datuk (sebelah ibu) agar aku berkahwin sebelum pemergiannya. Kerap tanya dan follow up denganku "dah ada ke belum", sampai ke satu tahap aku terpaksa berbohong kepadanya untuk menyedapkan hatinya. 

Mungkin doa nya juga yang aku berjumpa jodohku. Wallahukhalam.


2 - Apa orang lain fikir adalah tidak relevan
Mengikut rutin dan dogma yang telah disetkan oleh masyarakat secara membuta tuli adalah kebodohan. Sebenarnya, di alam dewasa ini, baru aku mengerti : takde orang kisah sebenarnya! 

Kerana akhirnya, kita sendiri yang tahu sendiri adakah kita sendiri yang dengar kata hati sendiri. Tiada siapa yang tahu. Dan tiada siapa yang peduli kecuali diri sendiri.

Tak perlu fikirkan sangat pandangan orang lain, atau berbuat sesuatu kerana ingin 'menyedapkan' hati orang lain, jika ia bertentangan dengan kemahuan kita.


3. Hidup ini akan lebih bernilai dan bermakna jika kita bersyukur secara konsisten. Bersyukur, seperti solat, harus dilakukan secara istiqamah dan displin. Insyallah hidup kita akan serta merta menjadi indah, dan selalu bernasibaik. 

Tapi aktiviti bersyukur ini 'under rated', tidak ramai yang melakukannya. Bagiku, cukup dengan hanya menulis 5 syukur setiap hari di buku.


Sebenarnya banyak lagi. Tapi cukuplah setakat ini dulu. Masih dalam mood berkabung. Silalah sedekahkan Al-fatihah pada datuk dan nenek saya. Terimakasih.Tiada ulasan: