Isnin, 21 Januari 2013

Tiga Kali Liang Lahad

Pertama : 2 Jan 2005 9 pagi. Pengebumian nenek sebelah ibuku di Tangkak, Johor. Aku bersama Apet (Fadhli:sepupu), dan seorang lagi (yang berpengalaman) turun ke liang lahad untuk menyambut jenazah.

Sebenarnya, aku begitu takut sebenarnya untuk turun. Tapi disuruh-paksa oleh Pak Long ku (dari Singapura). Katanya berkat jika cucu sendiri yang turun.


Kedua : 25 Mei 2012 8.30 malam. Pengebumian datuk sebelah ayah ku pula, di Pasir Mas Kelantan. Pengebumian berlangsung malam selepas maghrib, bersama hujan renyai, dan gelap, agak mencabar bagiku. Tapi aku gagahkan juga untuk turun. Kali ini bersama Uda, (Syamsul:ayah saudaraku).


Ketiga : Yang terbaru, 18 Januari 2013 3.30 petang. Pengebumian datuk sebelah ibuku pula, di Tangkak. Kali ini turun bersama Ais (Mukhriz:sepupuku).


Apa Yang Aku Belajar


  • Liang lahad adalah tinggi satu kaki lebih dari ketinggiannku.
  • Apabila menyambut jenazah, tangan kanan di bawah, tangan kiri di atas.
  • Jenazah diletakkan mengiring, wajah menghadap kiblat.
  • Perasaan takut langsung tidak ada. Yang ada perasaan kasih, insaf dan syukur. Hasilnya sungguh menenangkan.
  • Mencangkul tanah nampak mudah. Tapi sungguh memenatkan.

Alhamdulillah. Saya bersyukur dengan peluang ini. Sewaktu berada di dalamnya, saya terfikir 'masa aku pun tak lah lama sangat lagi'. Tapi ia sungguh pasti. Adakah kita sudah bersedia?

Minta pembaca sedekahkan Alfatihah kepada datuk (Daing Ibrahim dan Che Soh), dan nenekku (Raja Zabedah). Alfatihah.Tiada ulasan: