Rabu, 14 November 2012

50 - Apa Faedah Untuk Finalis Lain?

Pada pos lalu, saya mencadangkan agar finalis yang tidak bergelar juara diberi hadiah istimewa, iaitu mereka tetap boleh merakamkan single, dengan melengkapkan markah mereka menjadi 500. Dalam masa 3 bulan, setelah tarikh tamat pertandingan. Menarik, bukan?


Tujuan saya adalah :

 1. memberi mereka peluang, setelah penat lelah berjuang meraih undi, serta pada yang membayar tajaan,
 2. merancakkan karya 'finalised' hasil daripada Sajakiri - Vokal
 3. saya dapat meraih sedikit duit poket sebagai pusingan modal

Kenapa mereka harus mengambil peluang ini: 

 1. mereka berpeluang merakam single secara profesional dengan harga yang murah, iaitu kurang daripada RM1,000. Kebiasaannya harga saya adalah RM3,000 ke atas, per lagu.
 2. Rakaman ini boleh dijadikan perintis untuk mereka melangkah lebih jauh dalam bidang nyanyian.
 3. dapat merasai pengalaman merakam suara dalam suasana profesional.
 4. kami bukan saja memberi harga istimewa, tapi tempoh masa sehingga 3 bulan untuk mengumpul YTL dan tajaan.
 5. Kami akan menyediakan kemudahan ansuran bayaran jika ada finalis yang benar-benar hendak, tapi ada kengkangan modal.

Bagaimana jika ada finalis yang ingin menukar lagu? Mereka tidak berpuas hati dengan lagu yang sama dengan finalis lain. Mereka mahukan lagu original. Macamana nak handle?

Maaf, ia hanya valid untuk lagu tersebut sahaja. Saya tidak galakkan mereka untuk mereka menukar lagu. Kerana itulah adanya pilihan untuk tidak mahu membuat rakaman. Ini mungkin limit saya.

Idea : boleh buat tambahan sebanyak RM500 jika ingin menukar lagu lain.


Adakah 3 bulan mencukupi?

3 bulan ini adalah masa lanjutan yang diberikan untuk mereka memikirkan sama ada mahu mengambil peluang ini ataupun tidak. Segala tajaan dan YTL boleh diambil kira pada peringkat ini. Hanya markah juri profesional saja tidak boleh diubah.

Target saya?

Sekurang-kurangnya seorang yang mengambil peluang ini.

Selasa, 13 November 2012

49 - Revert balik ke asal

Setelah ditanya oleh Mamat, 2 hari lepas, saya tidak senang duduk, dan ligat berfikir sepanjang itu, tanpa menulis blog (kerana tidak mahu diganggu flownya). Soalannya adalah;

"Bagaimana jika finalis tidak mahu merakamkan lagu sama yang telah dirakam oleh finalis lain (kerana kecenderungan memilih lagu yang sama)? "

Saya sedar saya tidak boleh memaksa mereka untuk merakamkannya. Jadi, apa yang harus saya lakukan?


Setelah 2 hari ligat berfikir, ini keputusan setakat ini:


 1. menggunakan sistem mata/markah

  YouTubeLike (1:1), Tajaan (mengikut pakej), dan Juri Profesional (1:25). Dalam setiap musim, juara terus mendapat rakaman single secara percuma sebagai hadiah. Finalis lain, saya akan mengira matanya, dan mereka harus mencapai 500 mata dalam masa 3 bulan untuk merakamkan single itu. 

  Mereka boleh:
  a) rakam segera, dengan mengira baki tajaan, dan membayarnya segera
  b) ansuran, bayaran ansuran disamping mengumpul YouTubeLike untuk menaikkan mata.
  c) tidak mahu berbuat apa-apa. Tidak apa, saya akan mengingatkan mereka setiap akhir bulan. Ingat ya, 3 bulan saja masa yang diberikan.

 2. Pada minggu pengumuman finalis, saya akan mengesyorkan, sesiapa yang membayar RM100 terawal, saya akan muat-naik videonya, untuk dipromosikan terus. Sesiapa yang tidak membayarnya, tidak apa. Cuma saya akan muat-naik videonya pada minggu seterusnya. 

  Kelebihan membayar deposit ialah disamping video mereka dimuatnaik awal, mereka akan mendapat kelebihan 40 mata. Jadi, ini akan memberi mereka tekanan sihat untuk finalis lain membayarnya. Terpulang pada mereka.

 3. Sistem Musim revert ke asal. 3 bulan. 5 finalis. Satu pemenang. Ini kerana saya merasakan sistem ini agak OK, tidak perlu dirombak besar-besaran. Lagipun, fokus saya bukan pada Sajakiri - Vokal semata, tapi pada job produksi. SV ini lebih kepada penjenamaan dan promosi.Isnin, 12 November 2012

48 - Apa Yang Saya nampak lagi setahun

Entahlah. Sukar untuk saya jangkakan. Mungkin rakaman daripada beberapa penyanyi amatur yang ada. Saya mengharapkan agar nama Sajakiri Music akan terus gah, hasil daripada ini. Entahlah.

Bagaimana untuk saya kuantifi?
Apakah denominator saya? Bagaimana boleh saya 'mengukur' kejayaan program ini?  Inilah dia soalan sebenar.

Apa yang saya tahu, saya begitu teruja memikirkannya saja.


Terasa tidak sabar untuk memulakannya. Impak yang boleh saya rasakan.

 1. perkembangan Mailing List
  Hasil daripada Musim Pertama, seramai 31 email baru didaftarkan. Ini adalah lubuk emas. Saya masih kurang fokus pada lubuk ini. Mereka ini terdiri daripada mereka yang minat menyanyi. Saya harus sedar tentang ini. Idea : ebook berkaitan menyanyi, kursus nyanyian, pakej nyanyian, karaoke, dan apasaja yang berkaitan.
 2. pertambahan finalis
  Ini mereka yang berpotensi merakam single Sajakiri Music, saya harus jaga mereka sebaiknya. Kerana itulah saya harus menjaga mereka. Saya ada terfikir untuk menghadkan pemenang sehingga 5 orang sahaja. Yang selebihnya, saya 'lupuskan' saja bakinya. Atau perlukah saya terhadkan penyertaan kepada 5 finalis saja? Bagus juga, sekurang-kurangnya 'urgency' lebih terasa. Saya lebih fokus kepada kualiti gitu.
Tapi, bukankah 'lupusan' juga menarik? Sekurang-kurangnya saya akan mendapat sedikit 'keuntungan' daripada mereka yang kurang berdaya-saing. Macamana?


Isu
Bagaimana jika mereka yang bagus itu, lambat mengambil tindakan? Nasiblah. Tidak perlu terlalu risaukan. Musim ini bukan terlalu lama pun.Mereka boleh sertai pada musim berikutnya. 2 bulan saja. Mereka boleh bayar deposit mereka terlebih dahulu. Bukankah ia lebih 'cool'? Sekurang-kurangnya sudah ada yang pasti. Bagaimana?

Ingat Packard Law. Jangan terlalu tamak, dan gopoh untuk maju. Saya harus ingat ini selalu.

47 - Fungsi Sajakiri Bank

Saya akan sediakan penyata Sajakiri Bank, di laman Sajakiri Vokal. Tujuannya adalah sebagai tempat rujukan para finalis untuk melihat baki 'pelaburan' mereka terkini.

Baki tidak boleh direfund, hanya boleh ditukar milik. Ini untuk memastikan Sajakiri Music mempunyai baki yang mencukupi untuk membuat produksi muzik. Juga untuk menggalakkan finalis menabung untuk single mereka. Tapi jika mereka bertegas untuk menebus balik wang mereka, saya harus membantu mereka menukar milik baki dengan finalis lain. Dengan jumlah yang sama.


Hadiah Utama :

 1. Tempat Pertama : Rakaman single secara percuma
 2. Tempat Kedua : Rakaman single bernilai RM500 minimum
 3. Tempat Ketiga : Rakaman single bernilai RM750 minimum
 4. Tempat Keempat dan seterusnya : Rakaman single bernilai RM1,000 minimum
Yuran penyertaan minimum untuk finalis : RM 100 minimum


Ada apa lagi yang saya tertinggal?

Saya akan membuat follow-up kepada finalis yang senyap (dormant) mengikit tarikh terakhir mereka membuat deposit (saya hubungi mereka sebulan selepas itu). Saya akan galakkan mereka membuat deposit, atu jika tidak mahu, mereka boleh memindah milik baki mereka kepada finalis lain untuk menutup akaun.

Jika tiada transaksi aktif melebihi 3 bulan, saya akan tutup akaun mereka, dan baki mereka akan dilupuskan.Senario Terburuk
Apa worst-case-scenario yang boleh terjadi?
 1. Tiada finalis yang mahu mengdepositkan RM100. Solusi? Tiada pemenang, tapi teruskan juga untuk musim seterusnya.
 2. Hanya ada satu finalis. Saya tidak pasti samada mahu mengiystiharkan ia sebagai pemenang, atau melanjutkan tarikh tutup, untuk mencari sekurang-kurangnya seorang lagi.

Berapa lama tarikh tutup?
Seminggu sahaja. Kerana untuk mencipta urgency dan finalis tidak terlalu lemau memikirkanya.
Dua minggu, jika hanya ada seorang finalisa sahaja


Saya tidak sabar mahu aplikasikannya paa tahun 2013. Apa harapan saya? Membantu mereka merakam single, dan saya mendapat sedikit sebanyak duit poket, insyallah.

46 - Semakin Jelas

Hari ini ligat saya memikirkan cara yang paling win-win-win untuk Sajakiri - Vokal Musim seterusnya. Ia haruslah memenuhi kriteria ini:

 1. ia haruslah membantu para penyanyi amatur memiliki single sendiri dengan cara yang lebih mudah.
 2. ia haruslah memperkasakan jenama Sajakiri Music
 3. saya dapat mengekspresikan kreativit muzik saya
 4. saya dapat menjana pendapatan daripada bidang yang saya cintai

Jadi, apa rancangan saya?

Durasi satu musim berlangsung dalam 2 bulan. Bulan pertama : audisi/ujibakat. Saya akan membuat pengiklanan berbayar di FB, sama seperti sebelum ini. Dan war-warkan di FB Grup seperti Tip Nyanyian.

Saya juga bercadang menggunakan lebih banyak lagu. 20 mungkin.

Bulan kedua : Pengundian

Huh, di sinilah cabaran dan thrillnya. Saya akan muat-turun video peserta yang best dan menarik, dan tamat saja tarikh penyertaan, saya akan memberi masa satu minggu (atau 2 minggu?) untuk mereka depositkan RM100 ke akaun Sajakiri Music. Sesiapa bayar dahulu, saya akan muat-naik video mereka di akaun You Tube Sajakiri, dan mereka boleh 'jump start', mempromosikan videonya itu untuk mendapat YouTube Like.

Kenapa saya muat-naik kembali melalui akaun YouTube Sajakiri?
 1. untuk resetkan kembali Like video mereka
 2. supaya nampak lebih officail/rasmi dengan penggunakan intro dan logo Sajakiri Music
 3. mempromosikan akaun YouTube Sajakiri, mengharapkan lebih ramai subcribers.

Berapa ramai yang saya perlukan?

Sekurang-kurangnya 2 finalis, baru boleh bertanding. Jika seorang saja yang bayar, nak buat macamana, dialah pemenangnya.

Juri Profesional ; saya akan mengupah mereka ini dengan harga RM10, bergantung kepada jumlah finalis.
Contoh jika ada 5 finalis, saya akan mencari 5 juri sahaja.

Undian Tajaan: setiap tajaan, saya akan kreditkan ke dalam Sajakiri Bank (termasuk RM100 mula-mula tadi). Saya akan terangkan dengan lebih lanjut dalam pos berikutnya.
45 - Mana Satu Ni?

Sekarang saya menghadapi dilema. Mana satu yang lebih baik : 

 1. Musim yang berlangsung selama 3 bulan, tapi bilangan finalisnya tidak diterhadkan
 2. musim berlangsung selama 2 bulan, tapi penyertaan terhad kepada 5 orang sahaja.

Mana satu yang lebih bijak?

Apa tujuan saya?

Saya ingin membantu ramai penyanyi amatur merealisasikan impian mereka untuk memiliki single mereka sendiri. Dan juga ingin mencari pedapatan lebih dalam bidang muzik ini.


Adakah ia menjawap persoalanan saya?

Pilihan 1 - 3 bulan, tiada terhad finalis
Pro - 
 • lebih relaks, dan tidak tergesa-gesa. 
 • Juri profesional lebih bersedia.
 • finalis yang mendepositkan duit mungkin lebih ramai
Kon
 • dikhuatiri finalis tidak merasa 'urgency' kerana tempat tidak terhad.
 • masa terlalu lama, finalis akan berasa kehilangan dinamik pertandingan
Solusinya : sediakan tarikh tutup untuk finalis.


Pilihan 2 - 2 bulan, dan tempat terhad untuk 5 finalis sahaja

Pro
 • ia lebih dinamik, dan tidak terlalu lama.
 • Finalis akan ada berasa 'urgency' untuk join kerana tempat terhad
Kon
 • saya akan menjadi terlalu sibuk untuk menguruskannya.
Saya mendapat idea lain . Untuk Musim 2 bulan. Finalis tidak terhad bilangan dan masanya (asalkan sebelum tarikh akhir pertandingan), jika mereka bayar saja, saya akan muat-turun video mereka, untuk memasuki pengundian. Tiada unsur paksaan di sini. Mereka boleh teruskan jika mahu, tarik diri, jika mahu, pada bila-bila masa. Siap dengan refund lagi. Sangat cool, bukan?

Saya kena buat projeksi, dari segi untung ruginya, apakah risiko, dan adakah ia berbaloi?