Selasa, 26 Mei 2009

22nd : Always Looking for Great People!

1. Job tuisyen ku sudah mencapai RM 100,000 minggu ini. Setelah 35 bulan dan approx 2,700 jam. Yahoo! Alhamdulillah!

This is the End of Beginning. Not Beginning of the End.2. Pagi Selesa, kami bertiga berjumpa dengan Property ejen, Calvin dan land owner untuk meninjau masuk untuk melihat sendiri dalam bangunan tersebut. Ini untuk tujuan perancangan pelan.

Bilik seluas 22x80 sq ft.


Pelangi Damansara3. Atas recomandation Zul, banyak yang aku belajar dari http://www.bebas-hutang.com/ .

Ia sangat berguna kerana memberi tunjuk ajar bagaimana untuk membuat Over Draft (OD) melalui sijil ASB. Ia menguntungkan kerana disamping mendapat dividen ASB (ke atas nilai simpanan), pada masa yang samaa dapat membuat OD sebanyak (minimum) 90% ke atas nilai Sijil ASB tersebut.

Interestnya juga jauh lebih rendah dari loan lain (credit card 18%pa, or personal loan bole mencecah 24%pa), iaitu hanya kira2 paras plus/minus 1% pada BLR (currently 5.5%)

Antara Bank yg menawarkan khidmat ini:-


source: RHB website (as of 03/104/2009)
Interest Rate : BLR - 1% (Daily rest)
Loan Amount : 95% of ASB Certificate (min RM10,450)
Fee : RM150


source: nearest CIMB branch (as of 13/11/2008)
Interest Rate : BLR - 1% (Daily rest)
Loan Amount : 90% of ASB Certificate (min RM10,000)
Fee : RM162


source:nearest Maybank and bebas-hutang’s reader
Interest Rate : BLR + 1% BLR + 0% (Daily rest)
Loan Amount : 90% of ASB Certificate (min RM23k)
Fee : RM60

4. Aku berjaya mendisplinkan diri sendiri untuk servis kereta every 5,000 km. Firuz adalah mekanik peribadi/sahabat yang sungguh reliable sekali. Workshopnya di Sungai Buloh.

Bukan saja aku, malahan famili ku bersama kawan2 baik ku melantik Firuz sebagai 'Mekanik DiRaja'.Firuz sgt suka kan Indonesia


5. Berpeluang bersembahyang Jumaat setelah sekian lamanya. Benar2 menggamit nostalgia 10 tahun lalu. Juga bersesak bersama manusia pejabat memberikan aku dimensi yang berbeza sekali. Aku lebih menghargai kehidupan ini.


Masjid Negara, KL

6. Aku ke CTOS untuk cek penyata hutang lapok (yg bole merosakkan assesment untuk ku meminta OD kelak). So, far CCRIS dari Bank Negara sudah clear. Tinggal ini saja.
Agak mengejutkan aku masih punyai hutang lapok berjumlah Rm1,000 dgn PIN CENTRE (kes tak bayar bil hp la ni, 3 tahun lepas). Walaupun agak geram, tapi perasaan lega lebih menguasai kerana ini adalah culprit terakhir sebelum nama ku clear drpd hutang lapok.7. Berpeluang mengimbau nostalgia di kolej lamaku, KPTM aka YPM di Taman Shamelin, Cheras. Ini untuk menghadiri majlis Alumni Silat Cekak Hanafi di situ. Warna bangunan sudah bertukar menjadi oren, dan asrama ku ketika 1st year, (bangunan bekas parking kereta), telah dirobohkan.

Kulihat kembali jejak2 ku sepuluh tahun lalu. Tidak terasa pun 10 tahun. Serasa seperti semalam. Lecture Hall, tangga, lif, surau, library, tempat parking kereta, gerai lepak ku, gelanggang futsal, tempat beli nasi, ...

Serasa sungguh sayu.....

8. Sempat juga aku meninjau kedai Proton Edar di USJ Taipan. Dan bertemu dgn Salesman yg helpful, Danny. Ade 2 perkara yg berjaya diresolve:-
a) Kereta putih Yah. Danny menyatakan adanya stok Saga Solid Body Putih di kedainya. Hanya terpulang pada Yah untuk menyerahkan voucher RM5k padanya. On my part, im done.
b) Aku sudah confirm dgn specific keretaku, Insya Allah dalam masa 3 bulan.

Idaman Yah9. Kepada seseorang, sekiranya ade membaca ini. U know who u are. Jangan lupa ya cheese cake. Dan saya tak lupakan Shushi Sakae. Nice knowing U. Sweet & lovely..;)