Selasa, 3 Julai 2012

Perkenalkan....Sofea binti Zainal Zulia : Sofea binti Zainal Zulia : Baru berusia 2 hari!


Alhamdulillah. Isteriku Ija selamat melahirkan anak sulung kami tepat pukul 734 malam, Selasa 19 Jun 2012, di bilik besalin Maryam, Hospital Pusrawi Kota Damansara. Oleh Dr Zulkhairi.

Pada usia perkahwinan kami 8 bulan 19 hari. Bunting pelamin ni! Syukur.

Pada mulanya, kami memang berniat untuk menamakannya sebagai Irdina, sempena nama arwah pelajarku. Tapi aku menukarnya sejak beberapa jam kelahirannya kerana aku masih mempunyai bagasi emosional terhadap nama ini. Setiap kali memanggil Irdina, aku merasa sayu dan sedih kerana masih terkenangkan pelajar kesayanganku itu.

Demi memulakan permulaan baru, kami sepakat menamakannya Sofea. Ini kerana, aku adalah dari golongan 'auditory', bermakna mementingkan bunyi2an. Sebutan Sofea adalah lembut dan halus. Walau dipanggil singkat sekalipun, Sof, Fiya, Sofi, ia tetap kedengaran lembut.

Maksudnya juga baik; menawan.

Aku juga suka sesuatu yang ringkas. Namaku cukup flashy sudah. Ada juga aku terbaca ; nama anak kebih mencerminkan peribadi ibu bapa itu sendiri.

Terbukti kami adalah ringkas.

Kami masih di rumah ibubapa Ija di Damansara Utama. Insyallah kami akan balik dalam seminggu dua lagi.

Perubahan

Sejak menjadi bapa, terasa seperti masuk ke alam lain. Priroriti berubah. Dulu lebih kepada 'self-survival', tapi kini, terasakan ada orang yang lebih penting dari diri sendiri.

Juga motivasi untuk berjaya adalah lebih tinggi, kerana ia bukan untuk diri sendiri lagi, tapi untuk keluarga. Insyallah.

Terimakasih kepada sahabat yang mendoakan kami.


Trivia :
  • Nama adik ku : Nur Zetty Sofia. Jadi anak ku Sofea, makchu nya Sofia.
  • Harijadinya 19 Jun, sama dengan Pn Ida, ibu kepada  Irdina.