Khamis, 16 Mei 2013

Jangkamasa Panjang

Tup-tup. Tetiba terasa ingin menulis di blog bersawang ini. Macam ada 'sudden clarity'. di sini.

Aku akui, pendapatan hasil daripada karier tutor adalah sangat mewah ketika bujang dulu. Tapi hanyalah cukup-cukup makan ketika sudah berkahwin dan punyai anak. Ini baru seorang. Kalau bertambah?

Aku sebagai ketua keluarga harus memikirkan bagaimana untuk bersedia.

Alhamdulillah. Aku sudah punyai pusat tuisyen sendiri, Pulau Ilmu (menengah). Walaupun keuntungannya tidak banyak mana, tapi jika kita pandai menguruskan kewangannya, insyallah ia boleh berkembang. Nasibaiklah juga aku mengambil jurusan pengakaunan. Bolehlah sedikit sebanyak menguruskannya.

Tentang Sajakiri Music, masih terumbang-ambing. Walaupun usahaku menganjurkan Sajakiri Vokal ada nampak hasilnya, tapi pengaliran tunai masih tiada. Aku mempunyai dilema, samada mahu meneruskannya, atau menggantikannya dengan projek terbaru, Sajakiri Vokal Bida (dimana mereka yang berminat merakamkan lagu ciptaanku boleh 'membida' sebarang harga).

Adakah langkah ini baik?

Saya teringatkan kata kawan baik ku, JD, mereka yang benar-benar buat duit untuk jangka-masa panjang adalah komposer. Ini kerana selagi lagu mereka diputarkan di radio, selagi itulah mereka akan meraih royalti. Pendapatan pasif namanya. Menarik bukan?

Jika begitu, mengapa saya tidak fokus kepada ini sejak dulu lagi?

  • kerana tiada pendapatan jangka masa pendek (saya inginkan tunai segera!)
  • kerana harus terlibat dalam promosi (saya malas turun padang), atau bekerjasama dengan PR.
  • saya tidak yakin dengan karya saya.
Oleh kerana itulah saya berasa 'buang masa' dan 'rugi' mengajurkan Sajakiri Vokal. Walaupun saya berjaya mencungkil bakat besar anak muda seperti Mamat dan SIR.

Atau mungkinkah saya tidak fikir jauh?

Saya harus sedar saya adalah komposer. Jadi pendapatan utama saya seharusnya datang dalam bentuk royalti, bukan penerbitan semata.

Kalau begitu, Sajakiri Vokal adalah baik. Saya perlukan 'follow-up' selepas mereka memenanginya.

Analogi rumah : jangan terlalu fokus pada pendapatan sewa semata, fikirkan juga tentang 'kenaikkan' harga rumah juga.
Hampir 30,000 views.