Selasa, 15 Mei 2012

Polisi Keluarga

Alhamdulillah, setelah berkahwin selama 8 bulan, hubungan bersama isteriku lebih erat dan dalam. Ini kerana kami lebih 'mengenal' bukan sahaja tentang pasangan kami, tapi juga mengenal diri sendiri. Semestinya, pembelajaran ini tidak akan berhenti, ianya adalah satu proses pengenalan yang panjang.

Jadi, setakat ini, kami telah mengenal beberapa 'polisi keluarga' yang akan kami terapkan dalam keluarga masa depan kami. Maaf, ini bukanlah tujuan untuk menunjuk-nunjuk, tapi lebih kepada 'peringatan' untuk diri kami sendiri.

Idea polisi ini bersandarkan pengalaman kami sendiri, daripada keluarga asal kami. Kami ambil yang terbaik sahaja.


1. Makan bersama dan berbual
Ini dari keluargaku. Makan haruslah bersama, kecuali jika hari bekerja. Dan selepas makan tu, mestilah berbual-bual dahulu, jangan terus 'bergegas pergi' setelah habis. Ini bertujuan untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan, dan semua ahli keluarga mestilah dalam 'talking term'.

2. Pergi ke kedai buku
Ini juga dari keluargaku. Abahku selalu meluangkan masa 2-3 jam dalam kedai buku seperti MPH dan Popular. Dan membiarkan anak-anak 'mencari; minat mereka sendiri, dengan membaca buku. Dan setiap permintaan untuk membeli buku, 'haruslah' ditunaikan (abahku tak pernah berkira dalam membeli buku untuk anak2).

3. Suamisteri harus ke pasar sama2.
Ini dari keluarga Ija. Aku akui, ini memang agak payah bagiku. Tapi melihatkan hubungan suamisteri yang romantik dan utuh mertuaku, membuatkan aku terpanggil untuk melakukannya. Sekurang2nya menolak troli/angkat bakul pun sudah cukup, untuk permulaan.

4- Menulis 'syukur' setiap hari.
Ini dari pengalamanku sendiri. Ija juga sudah memulakannnya. Aku akan jadikan ia satu displin dan habit. Ini akan membuatkan hidup kita lebih bermakna, murah rezeki dan gembira selalu, insyallah.

5 - Jangan balik selepas pukul 7 malam
Ini untuk anak2. Mereka tidak dibenarkan balik selepas Maghrib untuk peringkat sekolah. Malam untuk famili.