Rabu, 29 April 2009

Testimonials from Friendster

Fuzzyboom (11/27/2005 8:21 pm)
zainal the 'composer'?

i love your songs!



Bert (12/02/2005 1:55 am)
enal... 'orang seni' yg brainy..

creative, imaginative, illusive, sensitive, romantic, charismatic, cosmetic.. hehe..

compose lagu mcm buat account dormant co., lagu byk mcm client big 5, main guitar mcm tekan calculator..

cume kalau die cool lagi sket, tak payah buat album dah boleh top dah.. hehe..

wey.. lagi 2 weeks aku balik msia.. nanti kite pi jumpe abg M... kalau tak sempat, kau jumpe mawi je pun boleh.. hehe..




Ahmad Romizi (12/13/2005 3:25 pm)
Assalamualaikum Enai

Pecinta Sejati.

Aku memang minat musik ko semenjak di bangku sekolah lagi.
sori sebab tak dapat nak design Album Cover ko sbb aku bz sangat sangat.

Lagu Hairiza terkesan di hati..

Ku, tiada harta dan rupa, tiada yang istimewa... yang ada cuma keikhlasan jiwa...



Afnan (12/15/2005 1:50 pm)
He's a great teacher indeed. :)


apenn (12/15/2005 5:57 pm)
Zainal@enal...manusia selamba..suka muzik...low profile....terer gitar...aku bangga siut sebab antara org terawal dapt dgr lagu ko...lagi bangga kalau kau ajak aku mase pc nanti...kau kekadang kelakar tapi tak berapa kelakar....main risk x reti ikut mission...main belasah je..selalu aku yang keluar dulu....anyway...thanx dude sebab pungut aku kat Msia Hall...kalau x tak tahu la aku jadi ape skang..maybe jadi askar kot...ok nal..all the best for 'tulang"...nanti aku supply "darah" supaya badan kau tak "tinggal rangka".:)


ZiQ (01/05/2006 6:25 am)
A`kum semua... Zainal Zulia ni cousin aku... kiteorang panggil dia NAL... dia ni kalau pasal muzik, especially gitar... peehh... tangkap lentok beb dia main... dia ni jugak mahaguru aku... balik kg je takde cerita lain... gitar, gitar, gitar... dia ni sebenarnya suka merapu... oleh sebab tu, aku memula tak pecaya yg dia ni dah bikin album... tapi satu kg aku dah tau... takkan ngn pakcikmakcik aku dia nak tipu kot... so, ape2 hal... selamat menjalankan tugas sbgai artist dan guru tusyen...

last shout...
Guitar-ing till Die!!!!



Pwincess Iman (01/07/2006 8:40 pm)
Enal,

Sesuatu lagu atau lirik tidak akan hidup selagi tiada iringan irama yang syahdu...you were the man that night laaa...

Enal main piano buat kita rasa soooo...syahdu sampai ter'over' plak nyanyi....

sentuhan irama tu so soft sampai rasa chill the whole body making me wanna sing more....and enal yg banyak bagi encouragement...

Chewahhh...itu kata2 senilah kononnya..tapi it is true...

Yupp..still teringat-ingat lagi malam tu...
It's nice to work with you pal!
Bila nak wat show sesama lagi????

Taknak include i dalam album you ke..hehehehe...tgh menghitung hari niiihhh...



Nicholas (06/19/2006 3:48 pm)
This guy is the most talented guitarist I have ever met. Right hand or left hand, also can. Any songs that you want to him to play also can...Apa-apa pun boleh asalkan jangan panggil abang ini main gitar seperti violin...I dont think he can. I remembered him teaching me and some of our classmates some chords...he provide teaching for free in the class...haha...Really impressed me then but too bad I am not a girl..haha...It is really not too much to say that he is the best musician I have ever met in REAL LIFE. Alas, I am not as talented as him. If I am, sure more and morE and moRE and mORE and MORE girls will come to me.

but too bad he's not Fox Mulder in the class...haha

Take care man,
Fox



buge (11/11/2006 1:03 am)
enal came to my little shack sometime early 2001, with marul and the 4 hot chicks - alia, azfa, bibi & nett - from dublin.

what striked me the most about this fella was how sempoy he was (am sure he still is) and his ability to 'read' people in a very short span of time. it freaked the hell out of me weiiii...

just by lepaking, checking out my collection of mp3's and altogether with the guys singing our hearts in that little room of mine, enal just stopped for a while and did his magic!
- rightly guessed my star sign (could be a fluke)
- summed up things that i never thought outsiders (was the first time meeting him btw) can see
- and he specifically explained and dissected things that have been running in my mind and he was spot on!

back then i thought you could be a fortune teller la dude. but then again, i was even more confident that you could be a good musician.

all the best with your band bro, and i surely will buy the record for myself, and also for others.

Isnin, 27 April 2009

18th : Dreams do come true ; only if u have urself to blame for ur mistake

1. Aku sudah membuat keputusan : Projek Sajakiri sepatutnya tiada penyanyi tetap. Semuanya featuring sahaja. Semuanya hanya penyanyi undangan. Yang tetap hanya :-
a) aku ; sebagai composer, arenjer, guitarist, keybord, piano
b) Jaja; bass, drums, percussion, engineer

╬┤ajakiri



2. Aku telah mengadakan pertemuan dgn Cikgu Hafizul, cikgu Pakar Physics & Chemistry. Dalam meeting tersebut kami berjaya mencapai kata sepakat :-
a) penubuhan Science & Math Institute
b) proses penubuhan dan dateline
c) budget planning & control
d) pelan kelas
e) perabot dan konsep decoration
f) marketing
Kami akan menjalankan follow-up meeting dgn cikgu Zul (Azizul, Pakar MOd Math)


3.


Aku membeli buku ini di PWTC Book Fair. Buku ini biasa saje bagiku sehinggalah pada m/s 73 & 74. Advertising ku di tuitionplaza.com dijadikan contoh. Siap nampak no hp aku lagi. Thank U Yusnizam bagi aku free marketing hehe.


4. Untuk memperbaiki displin studentku yg suka cancel last minute, aku sudah menetapkan peraturan baru untuk Home Tuition ku. Berkuat kuasa serta-merta.
a) advertising sebulan sekali di tuitionplaza.com
b) minimum 4 kali kelas sebulan. kalu tak cukup bulan ni. ganti bulan depan.
c) any cancellation mestilah selewat-lewatnya 24 jam sebelum kelas.
d) any cancellation mestilah disertai tarikh ganti kelas
e) rate aku : RM50 sejam
f) kelas minimum : 2 jam


5. Ada student baru ku berbangsa India : Jeeva. Gang Mimi & Kina di Setia Alam.


6. Back from future :
10 years from now, an imaginary reporter would ask me : What is Sajakiri?
And I would answer :
"Sajakiri is a musical concept. Imagine, say, a theater stage, with a hundreds of different plays or scripts, and actors. It must have a different kind of stories, & different kind of actors. The fixed and unchanged is only the director and the stage itself.
So, Sajakiri is like that. Im the director, ie composer. Perhaps Jaja, my partner, is the stage, ie the main musician/engineer. Other things will change. Singers, or other featuring musician, depending on the direction of the plays, ie songs. But not us.We are the Core.
The featuring singers/musician not necessarily well known, or otherwise. As long as they understand the direction of the art, it would be just great. They have freedom to interpret & express freely.
As long as we 'feel' it.
Sajakiri, although ambitious, do not have any specific aim. Personally for me, writing song is as easy as breathing. Ignoring the talent would be such waste. I just wanna to express my creativity as i dont like to remain to only one type of music.
And my hope, the people who has been, or will be involve in this project, would enjoy and having fun with the art itself, as we dont have any commercial expectation.
This is mega collaboration of music."


7. Follow-up meeting bersama aku, Zul & Hafizul di Te Amor, Subang Perdana. Apa yg harus di follow-up :
a) Company Registration di ROC
b)Location study
c) Teaching Modul
d) Source of Capital/Loan
e) Contractor
Insya-Allah, dalam bulan November ini, segalanya kan bermula. (Farah, take note!)


8. Aku beli dakwat printer ku yg mahal. Canon CL-41 Color. Berharga RM89.30

9 . Pn Ida menyaranku mengajar di TKC, Seremban untuk 20 org student. Klau diorang accept RM100 per student, then aku OK.

10. Uda Sham merekomenkan aku rakannya, Shiha, bekas Top 20 AF 3, menyanyi untuk projek Sajakiri ku.

11. Student ku di Tropika maintain penuh. ALhamdullilah.

12. Bekas pelajar Pulau Ilmu, terutamanya Form 5 menanya aku untuk kembali mengajar.

13. Aku mendapat idea bernas untuk video klip Sajakiri. Penceritaan tanpa kehadiran pemuzik/penyanyi. Macam iklan Petronas.

14. Uda memberitahu ku dia sempat berborak dgn Noh Hujan tentang TuLanG. Kata Noh, TuLanG adalah band yg bagos. Tape kurang komitmen krane busy dan kurang fokus pada muzik membantotkan kami. How true.

15. Sajakiri juga mengilhami aku untuk punyai recording studio sendiri. Beserta full time engineer sekali. Amin

16. Test Add Math SPM ku minggu ini:
SPM 2006 : 95%
SPM 2007 : 97%
SPM 2008 : 96%