Jumaat, 9 November 2012

44 - Apa Itu Sajakiri Bank

Ini daripada idea susulan (lihat pos terdahulu), dimana finalis boleh membayar deposit, secara ansuran, demi untuk membuat single mereka sendiri. Saya menawarkan harga RM979 untuk mereka. Khas untuk finalis Sajakiri - Vokal sahaja.


Pemilikan Single

Oleh kerana saya memberi mereka harga separuh (harga satu produksi boleh mencecah RM3,000), pemilikan juga separuh mereka, separuh Sajakiri Music.


Mereka boleh menebus (refund) deposit mereka?

Tidak boleh. Tapi ia boleh lupus setahun selepas deposit terakhir dibuat. Nilai deposit minimum adalah RM100.


Adakah saya betul-betul membantu mereka?

Itulah yang saya harapkan. Ada rasa gentar juga, jika mereka tidak berpuas hati, mahu tarik diri, atau ingin menebus balik deposit. Apa yang saya harus lakukan jika perkara yang tidak saya ingini ini berlaku?

Patutkah saya : 

  1. bagi saja mereka menebus balik?
  2. berkeras dengan tidak membenarkan refund?
Terutamanya, jika ia 'kalah besar' dan menduduki ranking terakhir.


Hadiah

Soalan seterusnya, perlukah saya memberi diskaun istimewa (seperti janjang aritmetik), kepada finalis, bergantung kepada kedudukan akhir mereka. Cukup di tempat pertama sehingga ketiga saja? Contoh
  • Tempat Pertama : Percuma
  • Tempat Kedua : RM500
  • Tempat Ketiga : RM750
  • Tempat Keempat/Kelima : RM1,000
OK ke? Hmm. Macam Ok. Kena buat projeksi ini.


Adakah ini menarik?

Bagaimana jika tiada diskaun ini? Sekurang-kurangnya mereka ada 'reward' dalam perjuangan mereka kan. Akhirnya, Sajakiri Music akan mempunyai produk berkualiti.

Setiap musim, saya akan mencari 5 finalis saja. Saya akan berikan mereka yang bagus saja peluang ini. Tapi, hanya siapa yang pantas menyahut peluang ini, dengan mendeposit RM100 saja layak. Saya harapkan ini, akan memberi tekanan kepada mereka untuk membayar dan menyertai.



Khamis, 8 November 2012

43 - Selepas Musim Pertama

Maafkan saya pembaca yang saya hormati sekalian. Hampir 2 minggu saya tidak menulis. Sebelum ini, hampir setiap hari.

Sejak hampir 3 minggu sudah, undian Sajakiri Vokal Musim Pertama dijalankan. Ada 2 perubahan yang saya buatkan :

  1. perubahan dari sistem undian Pollsdaddy ke sistem YouTube Like.
  2. perkenalkan sistem undian juri profesional
Ini untuk memastikan undian 'lebih tepat dan jitu' dalam memilih juara yang layak. Disamping saya dapat mengembangkan kredibiliti dan jenama Sajakiri Music kerana menggunakan juri profesional, yang terdiri daripada nama-nama besar tanahair, seperti Azlan Abu Hassan, Edrie Hashim dan ramai lagi.




Untuk Musim Seterusnya

Mamat, salah seorang finalis, bercadang untuk menaja dirinya sendiri dengan harga RM100 (sehingga kini belum lagi pasti). Tapi hajatnya itu memberikan ilham kepada saya untuk caj setiap finalis yang layak, dengan harga RM100. Ini untuk sekurang-kurangnya 5 finalis. Ini membolehkan saya mengutip dana sebanyak RM500, sebelum bermulanya pertandingan lagi.




Undi Tajaan

Semestinya, mereka boleh 'top up' lagi sepanjang musim pengundian berlangsung. Tapi pemenang pertama, akan berpeluang merakamkan single dengan percuma (hanya bermodalkan minimum RM100 tadi).



Bagaimana dengan yang lain? 


Pelaburan mereka tidak akan hilang. Saya akan wujudkan tabung, atau Sajakiri Bank. Setiap pelaburan mereka saya akan catatkan. Dan saya berikan mereka harga istimewa, khas untuk finalis saja. Dengan harga satu single RM979 (belum confirm lagi)