Sabtu, 13 Oktober 2012

31 - Bagaimana Saya Boleh Bantu?

Jadi, selepas sajakiri.com kelihatan agak 'profesional', saya semacam berkeyakinan untuk lebih serius memberi khidmat profesional dalam penerbitan muzik.

Apa yang boleh saya bantu?


Sebelum itu, saya harus punyai pasukan saya sendiri:
 • Penulis : saya ingin mencari penulis jemputan yang sudi menulis di sajakiri.com. Sebagai habuannya, saya memberikan slot iklan di situ juga.
 • Penerbitan muzik : saya sudah ada jurutera muzk kegemaran saya, JD dan Rafik, yang bersedia bila-bila masa.
 • Pemuzik : Ini agak mudah dicari. Jaja adalah pemain bassnya.
 • A&R : saya masih mencari yang ini. Di mana ya?

Saya akui, saya sangat 'self-absorb' dalama karya sendiri. Lemas dalam karya sendiri. Sehingga saya menjadi tidak nampak peluang yang ada untuk membantu orang lain. Seperti arenjmen. Saya tidak mahu bermula kecil-kecilan. Tapi, bukankah kita harus fokus dengan kepakaran kita sahaja?

Tapi memikirkan Sajakiri Music adalah satu entiti perniagaan membuatkan saya terfikir tentang 'multiple stream of income', atau kepelbagaian pendapatan. Sebelum ini saya hanya mensasarkan pendapatan dari royalti, dan produksi. Kini saya terfikir untuk mengadakan 'event' seperti bengkel, seminar, perkongsian ilmu, penjualan e-book, arenjmen dan sebagainya.

Saya tidak pasti. Ini hanya idea kasar sahaja.Tapi memikirkannya kemungkinannya saja membuatkan saya teruja.


Apa yang pasaran mahukan? Wah, saya berbunyi seperti bisnesman berbanding karyawan. Ini soalan sukar. Saya seorang egoistik. Memikirkan apa orang mahu, bukanlah saya yang biasa. Mungkin kerana inilah saya 'stuck'. Mungkin cita-cita saya menjadi komposer bertaraf dunia menyebabkan saya berfikir sebegini.  Ego itu sihat, hanya jika ia dikawal. Erm.

Saya masih dalam 'fine-tuning' . Saya berhasrat Sajakiri Music mempunyai pendapatan minima RM20,000 sebulan. Dengan mempunyai kepelbagaian pendapatan, saya berasa ini sangat berkemungkinan.


Khamis, 11 Oktober 2012

30 - Sajakiri.com kini berwajah baru

Saya telah menukar lagi tema WP untuk sajakiri.com. Saya membeli tema Super-Skeleton ini dengan harga USD45 dari Themeforest, setelah membaca reviu. Super-Skeleton adalah diantara 20 tema WP terbaik 2012.

Saya sukakanya kerana ia lebih ringkas dan elegan. Masa lodingnya juga lebih pantas. Dan ia kelihatan lebih profesional bagi saya. Selari dengan impian saya untuk menjadi komposer bertaraf dunia.

Saya mengambil masa 4 hari untuk mengemaskinikannya. Saya mengambil cuti dari Cubase SX (muzik) dan blog ini. Setakat ini, saya berpuas hati.


Ke mana tujuan selepas ini?

Soalan ini masih sukar dijawap. Kadang-kadang saya fikir saya menukar tema WP ini lebih kepada kehendak kreativiti saya, bukan kerana ianya perlu. Semestinya, saya akan terus mencipta lagu, lagi dan lagi. Ini tiada masalah. Masalahnya adalah penulisan blog :

 1. Saya tidak pasti sama ada saya yang patut menulisnya, ataupun upah penulis lain?
 2. Jika saya yang menulisnya, saya akan bahagikan kepada 5 bahagian
  a) Cerita : akan hal peribadi saya
  b) Berita : apa saja berita yang relevan dengan muzik
  c) Tips : perkongsian berguna
  d) Isu : persoalanan dan kupasan
  e) Temuramah/Featured : Sajakiri Interview akan diwujudkan kembali, dan Featured adalah ruangan promosi untuk artis baru atau lama.
 3. Saya akan menulis lebih banyak ; sebelum ini hanya 200 patah perkataan, tapi kini saya mahu mencecah sehingga 350 patah perkataan.
Dilemma saya adalah melihatkan betapa banyaknya projek penulisan saya ini. Jadi saya seleraskan terbitannya hanya 2 minggu sekali. Ini kerana saya ingin lebih fokus kepada penerbitan muzik.

Tanya kembali : ke mana tujuan selepas ini?Isnin, 8 Oktober 2012

29 - Penjenamaan Semula

Sejak ingin menjadi Komposer Bertaraf Dunia, ada beberapa perkara yang harus saya rombak, dengan kata lain menaiktaraf imej dan tujuan Sajakiri Music.

Sebenarnya saya sendiri pun tidak pasti, adakah perubahan ini perlu. Ia cuma mengubah perasaan dan mood saya sendiri, untuk merasai sedikit perasaan 'antarabangsa' itu.


Harga Servis

Buat masa sekarang, harga servis produksi muzik saya adalah sekitar RM3-4 ribu. Saya ingin naikkan ke RM7 ribu. Walaupun saya sedar klien saya masih tidak banyak.


Tema laman web

Saya ingin menukar lagi, supaya ia kelihatan ringkas, responsif dan profesional. Saya masih teragak-agak kerana tema sekarang, Fadelicious masih kelihatan cantik lagi. Saya perlukan masa untuk memikirkannya.


Tujuan

Saya sebenarnya masih memikirkan lagi halatuju Sajakiri Music. Inilah perkara pokok yang harus saya fikirkan:

 • Prioriti : Adakah Sajakiri Music ini label rakaman, ataupun sekadar komposer dan produser?
 • Blog : untuk apa dan tujuan blog sajakiri.com? adakah ia masih relevan?
 • Imej : apa yang ingin saya tonjolkan pada pengunjung web? adakah penukaran tema itu perlu?
 • Rancangan masa panjang : apa yang betul-betul ingin saya capai dalam masa 10 tahun?
 • Laman web : apakah tujuan sebenar ia ditubuhkan? Manakah lebih penting, portfolio muzik, ataupun penulisan blog?
Saya akui, masih kurang jelas. Tapi saya masih mengekalkan displin 'Cubase setiap hari'.


Tuisyen

Selari dengan perubahan ini, saya ingin menaik kadar sejam saya dari RM50 ke RM70 untuk sesi tahun depan. Saya mula terasa maha kaya (abundance) apabila saya punyai impian untuk menjadi 'World Class'.