Sabtu, 14 Mac 2015

Kepelbagaian Minat

Jam menunjukkan pukul 3:52 pagi. Walaupun ada rasa mengatuk, tapi mataku tidak mahu terlelap. Aku sebenarnya sudah tertidur awal tadi, dari pukul 10:30 malam sehingga 2 pagi.

Sekarang ini, aku tidak lagi merasakan tidur adalah satu keseronokkan. Aku tidak lagi tidur di siang hari sepertimana bujang dahulu. Mindaku aktif, malah sekarang pun, sangat aktif, sehinggakan seperti pen dan kertas memanggilku untuk menulis artikel ini.

Kesimpulannya, sukar untuk tidur apabila sudah terjaga.

Apa yang berada di minda ku.


Aku mulai minat menulis secara serius. Sepanjang minggu lepas, setelah menonton webinar 'Best Seller Made Easy' oleh penulis prolifik Azizi Ali dan KC Lau, aku mulai berangan untuk menerbitkan buku sendiri.

Aku menulis 2 tajuk serentak, iaitu mengenai kewangan untuk orang muda, dan panduan menjadi tutor. Sepertimana aku bermain gitar kidal, penulisanku juga kidal.

Sungguh menyeronokkan. Aktiviti menulis sama seperti bermain muzik, mindaku betul 'in flow', fokus dan 'engaging'. Ditambah pula lahiriah ku sebagai guru, aku berasa aku menyumbang sesuatu yang berguna untuk masyarakat.

Tapi ada sesuatu yang membelengguku.

Aku berasa 'overwhelmed'. Bukan saja menulis, malah aku masih lagi berkarya muzik, dan cita-citaku untuk menjadi komposer masih menebal.

Di katil tadi, aku terfikir, aku sudah ada 4 nama domain / jenama :

  • sajakiri.com (muzik)
  • merdekakewangan.com (kewangan)
  • tutorbaik.com (tutor)
  • zainalzulia.com (personal)

Seolah-olah aku punyai 4 orang anak yang berbeza personaliti dan karakternya, dan semuanya tinggal di berlainan rumah. Kesemuanya aku sayang, dan aku tidak bersedia untuk meninggalkan walau seorang darinya. Jadi apa harus aku lakukan?

Cadangan 1 - Letak kesemua dalam satu domain yang sama. Katakan zainalzulia.com sebagai hosnya. Cadangan ini melegakan. Orang ramai boleh melihat aku dari persepektif yang berbeza dalam masa yang sama. Masalahnya? Orang akan melihat aku seperti tidak fokus.

Cadangan 2 - Kemaskini pada masa-masa berlainan.
Inilah yang meletihkan. Bukan saja harus menulis, tapi untuk mempromosikannya adalah yang paling memenatkan. Dan kesemua ini dilakukan oleh saya seorang.

Cadangan 3 : Kemaskini dalam kedua-dua domain (bersama hosnya)
Hmm. Ini juga memenatkan.

Yang mana satu? Atau adakah altenatif lain yang lebih baik? Ataupun, mahu tidak mahu, aku harus juga menggugurkan yang lain?

.....(setelah 10 minit terdiam)....


Sajakiri (hos)
  • Sajakiri Music
  • Sajakiri Kewangan
  • Sajakiri Tutor
  • Sajakiri Personal
Ini tampak menarik!

Mengapa Sajakiri masih menjadi temanya?

Kerana aku penulis kidal.

Bagaimana pendapat pembaca sekalian? 

Tiada ulasan: