Khamis, 10 Januari 2013

98 - Muhsin

Saya terpanggil untuk menulis tentang Muhsin kerana mendengarkan lagu nyanyiannya. Saya sukakan suaranya yang matang dan macho walaupun usianya muda. Tiba-tiba rasa rindu untuk membuat projek bersamanya.Demo

Saya ada terfikir untuk mengupah Muhsin menyanyikan demo saya, supaya ia kedengaran lebih sedap dan profesional. Tapi, perlukah? Saya pun tidak pasti. Mungkin dari segi kepuasan kerana dapat berkarya dengan sebaiknya.
Bayangkan
Ok, cubayangkan demo saya dibawah nyanyiannya. Apa bezanya? Adakah saya masih mahu menjual lagu? Adakah dengan vokalnya, ia lebih boleh menarik ramai orang? Saya tidak pasti. Perlukah demo yang terlalu sedap? Bagaimanakah perasaan saya? Adakah ia membuatkan saya boleh caj dengan lebih mahal? Apakah strategi saya? Apakah tujuan saya yang sebenar? Bagaimana jika tiada beeza?


Secara jujurnya, rasanya tidak perlu. Ini hanya untuk kepuasan diri sendiri.

Bagaimana jika tiada apa yang berubah? Mengapa sukar sangat saya meraih pendapatan melalui muzik, walaupun dengan harga RM250?

Bagaimana jika revert ke asal, fokus kepada pembuatan demo berkualiti, dana temuramahah sebulan sekali. Dah, cukup. Usah fikirkan sangat tentang pendapatan.

Tapi, bagaimanakah jika rumah ini dijual, dan saya tidak bersedia? Hati saya berkenan dengan cara ini, tapi tidak otak saya. Tapi jika saya 'mengelabahkan' caj pun, dapatkah kumpul RM40,000? Selama ini pun hidup saya 'fall into places', dengan hanya bersyukur sahaja. Perlukah saya relaks saja seperti biasa? Inilah konfliknya.

Tiada ulasan: