Rabu, 19 Disember 2012

70 - Harga Interaktif

Pada entri yang lepas, saya mendapat idea untuk tidak memberi harga servis yang tetap. Bermakna ia berubah mengikut bilangan projek yang dihabiskan. Dalam AddMath, ia disebut sebagai Arithmetic Progression, atau janjang aritmetik.Idea sekarang


Untuk lagu ciptaan saya, saya bermula serendah RM100. Sepertimana Mamat akan membayar saya RM100 kepada saya sebagaimana tajaannya, dimana dia memanangi SVM1 dengan lagu Kau Tak Pernah Tahu.

Untuk bukan lagu ciptaan saya, saya boleh bermula dengan harga RM2,000 sepertimana dipersetujui oleh Lynnzay dengan lagu ciptaannya Selalu Ada.

Setiap projek baru, ada penambahan RM100. Bagus ke idea ini?


Saya harus meminimakan overhead saya (harus rahsiakan di sini).


Tapi, tiada penurunan ke?

Itu saya fikirkan juga. Contoh jika tiada klien dalam sebulan, harga turun RM100 ke. Tapi oleh kerana saya bermula dengan harga yang sangat rendah, iaitu RM100, jadi saya rasa tidak perlu penurunan. Suka hati sayalah kan.Implikasinya


Pada saya
Bayaran yang terlalu rendah buat permulaan. Tapi ia sebahagian daripada kos promosi saya juga. Harga akan selari dengan pengalaman dan kredibiliti saya.

Pada klien
Akan menarik minat mereka untuk membuat projek bersama saya dengan kadar segera. Lama kelamaan, kredibiliti saya akan naik, dan menarik minat klien yang lebih tinggi profilnya.


Secara peribadi, saya merasakan ini adil. Diantara saya dan masyarakat di luar sana, insyallah.

Tiada ulasan: